O ponovljenim lokalnim izborima i bojkotu stranaka okupljenih u Koaliciju “Moja adresa: Srebrenica” komentarisao je lider Naroda i pravde Elmedin Konaković.

On je napisao kako je dotaknuto “ljudsko i političko dno” zbog toga što je dozvoljeno da izbori u Srebrenici protiču bez najvećeg dijela glasačkog tijela Bošnjaka.

“Bošnjaci bojkotuju izbore u mjestu u kojem se desio genocid. I umjesto da napravimo atmosferu u kojoj će to biti svjetska tema, o kojoj će govoriti i pisati svjetski mediji, biti pune naslovnice, mi smo šutke izdali Srebrenicu, još jednom”, rekao je on.

Govorio je i o sastanku probosanskih strana koji je održan u četvrtak, a na kojem su se dogovarali o današnjim izborima.

“Dogovorili smo da ćemo odmah po povratku u Sarajevo na sva zvona alarmirati međunarodnu zajednicu, sve važne faktore, da ćemo se okupiti (iako se skoro nikad ne okupljamo) i da ćemo cijelom svijetu vrisnuti šta nama znači Srebrenica i ljudi koji tamo žive”, napisao je Konaković međutim kaže kako se po povratku nije desilo ništa od dogovorenog.

“U petak, po povratku u Sarajevo, muk. Teški sarajevski muk. Još jedan. Čekamo šta će reći Ustavni sud. Opet samo čekamo”, napisao je on.

Smatra da nakon što se izbroje glasovi, evidentna će biti pobjeda stranaka iz Republike Srpske, a da Bošnjacima ostane samo da čekaju odluku Ustavnog suda, ali ne u tišini.

“Dok čekamo Ustavni sud, mi ćemo svoju poruku vrisnuti! Svima. Tražimo od sutra hitne sastanke i reakcije od najvažnijih međunarodnih institucija. Pozivamo objektivne medije da ovoj temi daju značaj koji ona istinski zaslužuje”, zaključio je on.