Srbija je najvažniji partner Crne Gore, premijerka Srbije Ana Brnabić bila bi dočekana u Podgorici kao najrođenija, jer Crna Gora bližih od Srbije nema, izjavio je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, navodeći da on nezavisnost takozvane države Kosovo ne bi priznao.

Krivokapić je u intervjuu “Blicu” pred 100 dana nove Vlade, koja je na vlast došla posle višemesečnih litija, naveo da je osnovna promena u odnosima dve zemlje to što Crna Gora sada želi dobre odnose sa Srbijom, koju vidi kao svog najvažnijeg partnera.

“Srbija je družava sa kojom nas veže istorija i tradicija. Vlada koju je vodio DPS nije imala taj pogled na Srbiju, o čemu svedoči i broj uzajmnih poseta zvaničnika Srbije i Crne Gore. Građani naših država žele tu saradnju, a mi kao odgovorne vlade treba da slušamo šta nam poručuje narod”, kazao je Krivokapić.

Kaže da je uputio zvaničan poziv predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić da poseti Crnu Goru i da njegov poziv ostaje otvoren.

Odgovor, dodaje, još nisu dobili, a ističe da bi Brnabić bila dočekana kao najrođenija i najbliža jer Crna Gora nema nikoga bližeg od Srbije.

“Premijerka je u Podgoricu doinela prve vakcine, donaciju Srbije, i tada sam rekao da joj se nadamo uskoro, da je dočekamo kako nama Crnogorcima dolikuje i kako predsednik Vlade Srbije zaslužuje”, naglasio je.

Na pitanje kako planira da integriše i onaj deo Crne Gore koji je protiv zbližavanja sa Srbijom, Krivokapić kaže da je godinama prethodna crnogorska vlast radila na tome da narod ubedi da je Srbija Crnoj Gori isto što i bilo koja susedna zemlja, pa čak i podgrejavala tezu o velikosrpskim pretenzijama i atacima na crnogorsku državnost.

“Dok su narod trovali pričom o Srbiji, odvijala se prvobitna akumulacija kapitala u Crnoj Gori, koja je postala feud nekoliko porodica. I šta imamo danas? Nezavisnu Crnu Goru koju Srbija nije ugrozila ničim i prebogate pojedince koji su ugrozili Crnu Goru”, navodi crnogorski premijer.

Veruje da su građani Crne Gore “naučili lekciju” i da im više niko ne može podvaljivati priču o ugroženosti države.

Prema njegovim rečima, država može biti ugrožena ako se ne vrate tradicionalnim vrednostima, ako se ne oslobode korupcije.

“I neće biti ugrožena spolja, kao što nije bila ni do sada. Biće ugrožena iznutra, baš kao što je bila svih godina svoje nezavisnosti”, dodaje Krivokapić.

Crnogorski premijer, na pitanje kada bi se moglo očekivati rešenje dvojnog državljanstva, kaže da je Crna Gora nasledila još ozbiljniji problem i u tom smislu navodi da imaju izvestan broj stanovnika koji u toj zemlji žive skoro tri decenije, imaju porodice, decu, plaćaju porez, a nemaju državljanstvo.

“To je pitanje koje će jako brzo doći na dnevni red jer je nedopustivo da se država na takav način odnosi prema svojim stanovnicima. Kada se uredi to pitanje, onda na red dolazi i pitanje dvojnog državljanstva”, dodaje.

Govoreći o pitanju Kosova i Metohije i tome kako se vidi u Crnoj Gori, Krivokapić navodi da je pitanje Kosmeta za deo stanovništva emotivno pitanje par ekselans i da oni smatraju da je neotuđivi deo Srbije.

“Taj deo našeg narod će to misliti ma kakav na kraju bude dogovor Beograda i Prištine. Da sam bio predsednik Vlade CG u situaciji kada Crna Gora još nije priznala Kosovo, nikada ne bih dao saglasnost da se to desi. Ali, sve je završeno pre mog dolaska u vladu i pre ove vlade”, navodi Krivokapić.

Kaže i da kada bi doneli sada odluku da se priznavanje nezavisnosti Kosova povuče, Vlada bi “pala” na prvom sledećem skupštinskom zasedanju.

“DPS bi uradio sve da ponovo formira vladu i ponovo donese istu odluku za Kosovo. Sve drugo je imaginacija bazirana na željama”, kaže Krivokapić.

Na pitanje kakva je uloga Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Krivokapić kaže da kao i kroz istoriju igrati veoma važnu ulogu u crnogorskom društvu, poštujući principe sekularizma.

“S obzirom na to da je pitanje Zakona o slobodi veroispovesti rešeno u skladu s Ustavom, da je SPC tim zakonom izjednačena sa drugim verskim zajednicama u Crnoj Gori, nema više razloga da se SPC ne vrati svojoj misiji, a da država nastavi da brine o svojim poslovima. Na taj način će čuvati jedna drugu”, dodaje.

Na pitanje kako funkcioniše relacija sa Milom Ðukanovićem nakon niza njegovih poteza koji su doveli u pitanje stabilnost države i saradnju sa Vladom, Krivokapić ocenjuje da je Ðukanović isuviše iskusan političar da zna da je i za Crnu Goru, a i za njega samog bolje da sarađuju.

Smatra i da će kohabitacija trajati do sledećih predsedničkih izbora na kojima će, kako kaže, izgubiti kandidat DPS-a, ma ko to bio.