Cjelokupna infrastruktura odnosa sa Evropskom unijom uništena je jednostranim postupcima Brisela, stoga sada Moskva nema odnose sa tom organizacijom, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na zajedničkoj pres-konferenciji sa kineskim kolegom Van Jijem.
„Ako je Evropa raskinula te odnose, jednostavno uništivši sve mehanizme koji su stvarani dugi niz godina, i partneri nam ostaju samo pojedinačne evropske zemlje koje žele da se vode svojim nacionalnim interesima, to vjerovatno vodi ka tome da se naši odnosi sa Kinom razvijaju brže nego ono što je ostalo od odnosa sa evropskim zemljama“, rekao je Lavrov koji boravi u zvaničnoj posjeti Kini.
Šef ruske diplomatije je istakao da „ukoliko i kada Evropska unija bude smatrala svrsishodnim da eliminiše tu anomaliju u kontaktima sa Rusijom“, Moskva će biti spremna da gradi odnose na osnovu jednakosti.

„Ali dok na zapadnom frontu zasad nema promjena, na Istoku imamo veoma intenzivan program koji je svake godine sve bogatiji“, naglasio je Lavrov.

Takođe je podsjetio da je Rusija uvijek bila usmjerena na saradnju sa svojim susjedima.

„Naša zemlja se geografski nalazi na ogromnom prostoru evroazijskog kontinenta. I Kina je naš dobar susjed, i Evropska unija je takođe naš susjed. Uvijek smo bili zainteresovani za unapređenje naših odnosa u svim pravcima“, poručio je ruski ministar.

U posljednje vrijeme nesuglasice između EU i Rusije zaoštrile su se zbog situacije oko Alekseja Navaljnog. Brisel je uveo nove antiruske sankcije, a Moskva je obećala da će odgovoriti.