Pomoćnik ministra inostranih poslova BiH zadužen za sektor bilateralnih poslova Ahmet Halilović postavljen je za vršioca dužnosti sekretara ministarstva, što mu je treća funkcija. Promjene će se desiti i u sektoru multilateralnih poslova, jer će sadašnji pomoćnik Ahmet Šahović 1. aprila postati ambasador u Holandiji, a na njegovo mjesto trebalo bi da dođe sestrić Alije Izetbegovića Bakir Sadović, saznaje “Glas Srpske”.

Na ovaj način nastavlja se haotična raspodjela resora u ministarstvu, a ministarka Bisera Turković se ne obazire ni na upozorenja Agencije za državnu službu, koja je već ukazala na nacionalni disbalans u strukturi na rukovodećim funkcijama.

Po preuzimanju mandata, Turkovićeva je sa mjesta pomoćnika za opšte poslove smijenila Nikolu Đukića i na njegovo mjesto, takođe u svojstvu vršioca dužnosti, postavila pomoćnika za bilateralne odnose Ahmeta Halilovića, čime su Srbi ostali bez mjesta pomoćnika. Nakon što je od posljedica virusa korona 17. marta preminuo sekretar ministarstva Adnan Hadžikapetanović, Halilović je i na tu funkciju postavljen kao vršilac dužnosti, pa on sada obavlja tri od ključnih pet funkcija.

I tu nije kraj promjenama, jer već 1. aprila pomoćnik ministra zadužen za multilateralne poslove Ahmet Šahović odlazi na poziciju ambasadora BiH u Hag, a prema riječima dobro obaviještenog izvora “Glasa Srpske”, kao favorit za njegovog nasljednika, takođe u svojstvu vršioca dužnosti, kotira Bakir Sadović, sestrić Alije Izetbegovića.

  • Turkovićeva ne samo što ne raspisuje konkurs kako bi na jedno od upražnjenih mjesta došao Srbin, nego potpuno ignoriše Agenciju za državnu službu i sada postavlja svoje kadrove, najčešće bliske SDA. Sada se ide korak dalje, pa se po principu “svi su tu, samo njega nema” postavlja i rodbina Alije Izetbegovića – kaže izvor “Glasa” iz MIP-a.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Snježana Novaković Bursać kaže za “Glas Srpske” da ovakvo ponašanje Turkovićeve ne vodi nigdje drugo do potpunog urušavanja ministarstva i digniteta spoljne politike BiH, jer se ona od početka bavi isključivo sprovođenjem stranačke politike i eliminacijom uticaja druga dva naroda u BiH.

  • Ako Turkovićeva nastavi ovako da ruši ministarstvo, možemo razmišljati u pravcu kako joj pomoći. Ako ovo želi da predstavi kao zvaničnu spoljnu politiku, da djeluje ovako kako djeluje sve vrijeme svog mandata, onda nema našu podršku i trudićemo se da je demaskiramo na svakom mjestu i u svakoj prilici. Ovo što ona radi ne šteti samo Srbima i Hrvatima, nego i Bošnjacima, jer ona postavlja isključivo podobne kadrove jednoj partiji, a u ministarstvu vlada vrhunski nepotizam – rekla je Novaković Bursać.

Beskonačnost

Kao jedan od razloga zbog kojih Turkovićeva ignoriše upozorenja izvor ističe činjenicu da ona na ovaj način pokušava da ucijeni Savjet ministara i Predsjedništvo kako bi bio usvojen plan reorganizacije ministarstva.

  • Ona ovakvu situaciju može da drži u beskonačnost kao izgovor da će se ovakva situacija riješiti tek kad se usvoji plan reorganizacije. Tačno je da je ona neophodna, ali ne na način kako je to sada predviđeno, jer nekoliko stvari je u tom planu sporno – kaže naš izvor.