Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da je resorno ministarstvo zvanično zaprimilo zaključke Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Srpske u kojima se traži odgovornost direktora Republičkog pedagoškog zavoda Predraga Damjanovića, te da će se o njima izjasniti nakon sprovedenih procedura.

Trivićeva je, nakon sastanka u Banjaluci sa predsjednikom Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Srpske Draganom Gnjatićem, rekla novinarima da se u zakljčcima Sindikata navodi da je sporna određena izjava koju je Damjanović iznio u javnosti, zbog čega se traži njegova odgovornost.

Ona je navela da podržava sve prosvjetne radnike u Republici Srpskoj jer imaju veliku ulogu u svom radu i da obrazovni proces teče, posebno za vrijeme pandemije virusa korona, gdje se susreću sa različitim izazovima.

Gnjatić je rekao novinarima da Sindikat ostaje pri svojim zaključcima u kojima se, između ostalog, traži smjena Damjanovića.

“Plate i naknade prosvjetnim radnicima ne smiju biti umanjene za vrijeme pandemije korona virusa. Čim se stvore uslovi tražićemo da dođe do ujednačavanja platnih koeficijenata i povećanja plata prosvjetnim radnicima u Republici Srpskoj”, istakao je Gnjatić.

On je dodao da sindikat traži od resornog ministarstva da ne bude tehnološkog viška prosvjetnih radnika u pojedinim školama u Srpskoj.

Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske traži da bude smijenjen direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović zbog neodgovorne izjave o radu i platama prosvjetnih radnika u vremenu pandemije virusa korona, izjavio je ranije predsjednik ovog sindikata Dragan Gnjatić.