Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, isključivi je krivac što je ministarka inostranih poslova Bisera Turković uzurpirala nadležnosti Predsjedništva i danas se obraća u SB UN bez usaglašene platforme, s namjerom da iznese stavove svoje političke partije.

To je saopštila Aleksandra Pandurević, član GO SDS.

– Umjesto što piše jalova pisma, Dodik je na sjednicu Predsjedništva BiH trebao staviti tačku dnevnog reda – Platforma povodom sjednice SB UN o ostavci Valentina Incka. Naravno, bio bi preglasan, ali bi entitetskim vetom onemogućio Turkovićevu da se samoinicijativno obrati u SB – kaže ona.

Pandurevićeva smatra da je Dodik ovakvim svjesnim propuštanjem da zaštiti Republiku Srpsku u prvi plan stavio jeftini populizam umjesto interesse Srpske.

– Čini mi se da je Dodikov pravi cilj da se ona obrati i da se kao onda svađaju. Stara igra dogovorenog sukoba namijenjena unutrašnjem populizmu i predstavi za birače, umjesto da se postupa u skladu sa Ustavom BiH i iskoriste mehanizmi zaštite Republike Srpske. Ako poteže vitalni nacionalni interes za Pelješki most, valjda se mogao malo potruditi i za Republiku Srpsku i potegnuti vitalni nacionalni interes, ili mu Srpska nije toliko bitna!? – kaže ona.

Ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković, ističe Aleksandra Pandurević, bezbroj puta je uzurpirala ovlašćenja Predsjedništva BiH i za takvo ponašanje su isključivi krivci srpski član Predsjedništva BiH i predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Zoran Tegeltija, kojima nije ni na kraj pameti da pokrenu inicijativu za njenu smjenu.

– Jedini zaključak koji se nameće jeste da njima Turkovićeva treba, i da im nije važa šteta koju trpi Republika Srpska, čak i po cijenu da ih ona poredi sa nacistima što je nedopustivo, nego im je bitno da imaju nekog ko će im služiti za medijske predstave – zaključila je Pandurevićeva.