Neustavne poslaničke inicijative, koje često u posljednje vrijeme prolaze u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i odlaze na adresu Savjeta ministara, upalile su alarm jer, kako tvrde u strankama sa sjedištem u Srpskoj, predstavljaju opasne pokušaje da se od dvodomne napravi jednodomna skupština.

Kap koja je prelila čašu bila je inicijativa poslanika Denisa Zvizdića iz SDA, koja je većinom glasova usvojena u Predstavničkom domu, a kojom se Savjet ministara BiH zadužuje da u roku od 30 dana od usvajanja inicijative pripremi i u proceduru uputi prijedlog zakona o načinu korištenja i raspolaganja neperspektivnom nepokretnom vojnom imovinom.

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH Dušanka Majkić (SNSD) uputila je pitanje predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Zoranu Tegeltiji u vezi sa brojnim inicijativama koje se u ovom sazivu pojavljuju u Parlamentu BiH. Prema njenoj računici, od početka mandata do februara ove godine poslanici su uputili 41 inicijativu, a veliki broj njih, tvrdi, nije u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom BiH.

  • Pitam Savjet ministara kako će se odrediti prema neustavnim inicijativama poslanika Predstavničkog doma, s obzirom na pokušaje da se od dvodomnog parlamenta napravi jednodomna skupština. Koji mehanizmi stoje na raspolaganju Savjetu ministara u skladu sa zakonom i Poslovnikom o radu Savjeta ministara da bi se spriječile te neustavne inicijative – istakla je Majkićeva u delegatskom pitanju. Za “Glas Srpske” ističe da se nikada, ni u jednom sazivu Parlamenta, nije dogodio toliki broj neustavnih inicijativa, dodavši da ih je bilo i 20 u Domu naroda.
  • Neustavne inicijative u Domu naroda rješavamo tako što glasamo protiv i sve su dobile takav epilog, poslije čega ne postoje, ali u Predstavničkom domu takvi zahtjevi idu kao obaveza Savjetu ministara da nešto uradi, a nemoguće je raditi prema neustavnim inicijativama. Ipak, ostaje pitanje šta kada Parlament nešto naloži, može li Savjet ministara odbiti – istakla je ona.

Traži da se Tegeltija, u ime Savjeta ministara, oglasi i kaže šta će se dešavati sa inicijativama tog tipa, odnosno kako će ih rješavati.

  • Ako kaže da neće dobiti nikakvu podršku u Savjetu, biću zadovoljna, i biće jasno kako će se određivati prema neustavnim inicijativama, te se nadam da će opasti pritisak. Trenutna situacija nema nikakvog smisla. Veliki broj inicijativa je protivan Ustavu BiH. Gotovo sve Zvizdićeve mahom se odnose na promjenu Ustava – zaključila je.

Šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu Nenad Stevandić istakao je da se u ovom mandatu, do sada, može dosta toga primijetiti, počevši od prve godine kada su na sceni bile blokade, uslovljavanja, neformiranje Savjeta ministara od strane SDA.

  • Druga godina je posvećena neustavnim inicijativama i izmjeni sastava Centralne izborne komisije BiH, na šta su pristajale i neke stranke iz Republike Srpske. Da budem iskren, nemamo šta drugo ni očekivati. Stalno imamo tu vrstu podmetanja iz FBiH i pokušaja da jedne stvari završavaju sa jednom grupacijom iz Republike Srpske, a druge sa drugom. To je njihova stalna politika – istakao je Stevandić za “Glas Srpske”.

Ovakvo djelovanje je, podvukao je, veoma opasno.

  • Ni mi Srbi nemamo neki dogovor da sjednemo i dogovaramo se o svakoj inicijativi koja dođe na dnevni red, već se ponašamo kao zavađene druge pozicije i opozicije. Prepucavamo se, nažalost, o stvarima o kojima treba da se dogovaramo. Nadam se da će u budućnosti biti više pameti – kazao je Stevandić, koji smatra da sve što nije u saglasnosti sa Ustavom treba da bude vraćeno i jasno rečeno da ne može biti razmatrano.

Sa Zoranom Tegeltijom nismo uspjeli da stupimo u kontakt.

Bećirović

Veliki broj neustavnih inicijativa u Domu naroda u proteklom periodu je upućivao delegat iz reda bošnjačkog naroda Denis Bećirović (SDP BiH). Tražio je da nadležnosti Vijeća naroda RS budu izjednačene sa federalnim Domom naroda, na šta iz srpskog kluba poručuju da će to ostati samo jedna u nizu njegovih pustih želja. Zatražio je na posljednjoj sjednici formiranje ministarstva zdravlja na nivou