Predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) i državni parlamentarac Nenad Nešić traži izmjene Zakona o lijekovima kako bi se u budućnost izbjegli problemi kakvi postoje u nabavci vakcine protiv koronavirusa.

Kako su saopštili iz ove stranke, za Nešića je ovo jasan pokazatelj nesposobnosti Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine da radi efikasno i pravovremeno.

Pozvao je predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltiju da predloži izmjene i dopune Zakona o lijekovima Bosne i Hercegovine, a kako bi se omogućilo entitetskim vlastima da u pandemiji mogu direktno nabavljati vakcine od proizvođača, kao što je to slučaj sa Srbijom.

“Ako treba da kleknem pred njega (op. a. Zoranom Tegeltijom) da to uradi, evo klečim i molim jer su u pitanju ljudski životi. Mnogi proizvođači, poput Pfizera i AstraZenece ne žele da razgovaraju sa posrednicima i vakcine prodaju isključivo vladama. Dvije rečenice u zakonu mogu spasiti mnogo života i zar uopće treba imati dilemu da li usvojiti te dvije rečenice”, poručio je Nešić

Smatra da Bosna i Hercegovina ima jednu od najvećih stopa smrtnosti od koronavirusa u regiji.

“Nažalost, umirale su i čitave porodice, i zato ljudski ne razumijem inertnost Vijeća ministara i nadležnih institucija. Zato ih ponovo molim i klečim pred njima da izmijene zakon i omoguće institucijama da direktno, bez posrednika, nabavljaju vakcine kako bismo mogli brzo kupiti vakcine od što više proizvođača i vakcinisati što veći broj stanovnika”, zaključio je predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

Podsjećamo, ministrica vanjskih poslova Bisera Turković je danas izjavila da će preko IPA fondova biti nabavljeno stotinu hiljada vakcina. Tvrdi da se niko nije usudio na direktnu nabavku zbog onoga što se dešavalo u aferi “Respiratori”.

Ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević uvjerava da je Bosna i Hercegovina ispunila sve obaveze za nabavku preko globalne inicijative COVAX, ali da se sada postavljaju dodatni uslovi