U Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka danas je saslušano pet svjedoka po podnesenoj krivičnoj prijavi člana neformalne grupe „Pravda za Davida“ Ozrena Perduva protiv devet pripadnika Policijske uprave Banjaluka zbog protivpravnog lišavanja slobode građana krajem 2018. godine

Ističu da se radi isključivo o progonu građana samo zato što traže rasvjetljavanje ubistva Davida Dragičevića.

Sofija Grmuša, Dušanka Srdanović, Đorđe Gajić, Dino Maksimović i Derim Ismaili svjedočili su u banjalučkom Okružnom tužilaštvu po krivičnoj prijavi protiv devet policajaca koji su ih uhapsili u noći između 30. i 31. decembra 2018. godine. Na teren im je stavljeno narušavanje Zakona o javnom redu i miru.

Tvrde da su ih policijski službenici lišili slobode suprotno Zakonu o prekršajima i članu 170, jer nisu zatečeni u vršenju krivičnog djela za koji se terete

„U pitanju je jedno od osnovnih ljudskih prava, a to je pravo na slobodu. To su nam oduzeli u tom momentu. Tražila sam gonjenje dva policijska službenika koja su mene, na papiru lišili slobode, a u pitanju su Milan Opačić i Nebojša Stupar.“, kaže aktivistkinja Sofija Grmuša.

Krivičnu prijavu protiv pripadnika PU Banjaluka podnio je Ozren Perduv i to 8. januara prošle godine. Perduv je u spornoj noći uhapšen u 01.35h iza ponoći u svojoj kući. Kaže da mu tokom privođenja nije naveden razlog zbog kojeg je uhapšen. 

„Policija je protiv nas pokrenula prekršajni postupak. I šta je sa tim bilo. Osnovni sud je obustavio taj postupak, zato što je policija odustala od prekršajnog gonjenja. Pa neka sada ovih 9 policijskih službenika objasni zbog čega su odustali od tog prekršajnog gonjenja. To je jedan od dokaza koji mi potvrđujemo da je te večeri bilo protivpravno lišenje slobode.

Zato i očekujem da će tužiteljka Gordana Mijatović, koja je potpuno drugačija i nije poput Dalibora Vreće, čim prije da podigne optužnicu protiv 9 nečasnih pripadnika Policije.“, jasan je Perduv.

Ovo nije jedini slučaj da je policija odustala od prekršajnog gonjenja građana okupljenih oko „Pravde za Davida“. Do sada je između aktivista ove neformalne grupe i MUP-a RS, pokrenuto više od 100 postupaka po raznim osnovama. Skoro pa sve presude su okončane u korist građana.

Da li u situaciji kada policija odustane od spora, ili kada sud presudi da su policajci postupali na nezakonit način, ima odgovornosti na tim policijskim službenicima? – iz PU bez konkretnog odgovora.

„Policijski službenici su dovoljno obrazovani i kompetentni, i edukovani za rad u preduzimanju mjera i radnji koje preduzimaju u konkretnim situacijama, ne samo vezano za te slučajeve, nego i bilo koje druge situacije“, poručio je nedavno načelnik PU Banjaluka Miloš Brkić.

Iz neformalne grupe „Pravda za Davida“ poručuju da je odgovornost progona građana sa kraja 2018. godine, pa do danas, direktno na ministru unutrašnjih poslova RS Draganu Lukaču.