Predsjedništvo SDA optužilo je stranke “trojke” da gaze dostojanstvo bošnjačkog naroda i prave štetu BiH.

Na sjednici Predsjedništva SDA su ocijenili da se stranke “trojke” ponižavaju spremnošću da oslabe OHR i razvlaste Centralnu izbornu komisiju BiH (CIK).

Iz SDA su poručici liderima stranaka “trojke” da moraju znati da nemaju pravo i da će biti spriječeni da zbog vlastitih fotelja izdaju interese zemlje.

Predsjedništvo traži od stranaka u vlasti pripreme i upute u proceduru budžet institucija BiH za 2024. godinu.

SDA je iskazala nezadovoljstvo i Vladom Federacije BiH /FBiH/, rekavši da svojom nesposobnošću ubrzano urušava ekonomsku stabilnost FBiH uspostavljenu u mandatu prethodne Vlade.

“Predsjedništvo SDA poziva nametnutu vlast u FBiH da u Parlamentu FBiH konačno osigura usvajanje zakona o Južnoj gasnoj interkonekciji. Od međunarodnih zainteresovanih partnera očekujemo da (predsjednika SDP-a Nermina) Nikšića i ‘trojku’ upozore da ne bi smjeli izlaziti u susret zahtjevima HDZ-a, i omogućiti im kontrolu nad Južnom interkonekcijom”, navodi se u saopštenju SDA.

U zakljucima poslije današnje sjednice Predsjedništvo SDA i dalje traži intervenciju Savjeta za provođenje mira (PIK), Kristijana Šmita, Eufora i Tužilaštva BiH.

SDA traži da su u rješavanje unutrašnjih pitanja u BiH uključe Šmit i PIK, koga pozivaju da upozori i Srbiju kako se kao potpisnik Dejtonskog sporazuma mora i pridržavati tog dokumenta.

Od Tužilaštva BiH traže da kažnjava po nametnunim odlukama Valentina Incka, te napominju kako će u suprotnom tražiti od VSTS-a da smijeni glavnog tužioca.

Iz SDA od institucija BiH i EUFOR-a traže da spriječe, kako su naveli, “provokativna masovna okupljanja u Srebrenici na dan usvajanja rezolucije o Srebrenici”.

Predsjedništvo SDA smatra nedopustivim zaustavljanje, kako navode, “NATO puta BiH”, a pozdravlja jačanje Eufora dolaskom Strateških rezervnih snaga iz Francuske.