Stvaranje trećeg entiteta, pored Federacije BiH i Republike Srpske ne može biti cilj reformskih napora, saopštilo je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova.

Član nemačkog parlamenta iz stranke Savez90/Zeleni, Manuel Saracin, je nemačkoj Vladi prosledio upit koji glasi: “Na kojoj poziciji je službeni Berlin po pitanju planirane reforme Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, koja bi, po mom mišljenju, stvaranje trećeg entiteta uvela na mala vrata odnosno dalje cementirala etnonacionalizam i kakav stav će zauzeti Evropska unija u trenutnom pregovaračkom procesu?”, prenosi Dojče vele.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Miguel Berger napisao je u odgovoru Saracinu da nemačka Vlada pomno prati debatu o reformi Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

Prema mišljenju savezne vlade, “postoji nužnost za prilagođavanjem zakonske osnove kako bi se eliminisala postojeća diskriminacija posebno u pogledu sprovođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci”, navodi se, pored ostalog, u odgovoru.

Reforma Izbornog zakona, kaže se dalje u odgovoru, deo je Mišljenja Evropske unije o ključnim prioritetima za Bosnu i Hercegovinu koje je EU formulirala 2019. godine.

“Savezna vlada će i dalje pomno pratiti raspravu o reformi Izbornog zakona u BiH i pritom posebno naglašavati neophodnost implementiranja sudske prakse i presuda Evropskog suda za ljudska prava”, dodaje se.

U odgovoru na upit Saracina, navodi se i kako se “nemačka vlada zalaže za teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine sa svojim postojećim entitetima”.

“Prema stavu vlade u Berlinu, stvaranje trećeg entiteta, pored postojeće Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, ne može biti cilj reformskih napora. Nemačka vlada podržava želju civilnog društva u Bosni i Hercegovini da promoviša građansko društvo i prevaziđe podele po etničkim linijama”, dodaje se u odgovoru