Vlada Srbije donijela je danas odluku da visina minimalne cijene rada za iduću godinu iznosi 201,22 dinara /1,7 evra/ neto po radnom času, čime je minimalna cijena rada povećana za 9,4 odsto.

Utvrđivanje minimalne cijene rada zasnovano je na posljednjim raspoloživim makroekonomskim podacima i projekcijama za naredni period, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Premijer Srbije Ana Brnabić najavila je krajem prošle sedmice da će minimalna cijena rada u sljedećoj godini iznositi 35.012 dinara /297,8 evra/, što je povećanje od 9,4 odsto.

Brnabićeva je, nakon sjednice Socijalno-ekonomskog savjeta, na kojoj nije postignut dogovor sa sindikatima, ukazala na to da će u 2022. sa tim povećanjem minimalna zarada pokrivati minimalnu potrošačku korpu 89 odsto.

Ona je najavila da će na kraju 2023. godine biti donesena odluka da se minimalna zarada od 1. januara 2024. izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom.

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati “Nezavisnost” izjavili su da nisu zadovoljni jer su očekivali da povećanje minimalne zarade bude toliko da se 100 odsto pokrije minimalna potrošačka korpa.