Priča da će novoj američkoj administraciji jedan od najvećih prioriteta biti BiH i da se može očekivati njihova aktivnija uloga u eventualnim ustavnim promjenama je obmana koju su kreirale probošnjačke elite, koje su stalnim pozivima za međunarodnim intervencionizmom pokušale da nametnu sopstvenu ideju unitarne BiH. Svojevrsni hladan tuš i potvrda da su takve ideje pogrešne ovih dana su stigle i iz Vašingtona.

Da su očekivanja probošnjačkih elita, sa Strankom demokratske akcije na čelu, uzaludna i da se do eventualnih promjena uređenja dolazi samo uz dogovor sva tri naroda ovih dana upozorio je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Metju Palmer, koji je izjavio da je pogrešan stav koji čuje u Sarajevu, a to je da “treba sačekati Bajdenovu administraciju koja će, preko brežuljaka, na bijelom konju, sa Dejtonom dva ili novim aprilskim paketom, riješiti njihove probleme”.

Sagovornici “Glasa Srpske” ističu da je ovo svojevrstan hladan tuš predstavnicima bošnjačkih elita, ali da ovakav stav SAD nije neočekivan, jer nije se ni moglo očekivati da oni rade protiv sopstvenog “proizvoda”, odnosno današnje BiH.

Šef srpskog kluba u Parlamentu BiH Nenad Stevandić kaže za “Glas Srpske” da je ovo poruka koju bi Bošnjaci trebalo da razumiju, a to je da je prizivanje bilo kojeg predsjednika da ostvari njihove snove nešto što je “lišeno svake budućnosti, dogovora i razvoja”.

– Američka administracija zna da novi sukob ne smije biti mjera podrške jednoj strani. I oni su izvukli velike pouke i ovo nije svijet iz 1992. godine, nego iz 2021. godine. Ovu poruku Bošnjaci moraju da čuju, jer bi mogli propustiti možda posljednju šansu ne samo za BiH, nego i FBiH, gdje imaju šansu da pokažu svoju sposobnost. Oni to nisu uradili, nema vlasti na nivou FBiH, vlada haos u kantonima i opštinama i to je sve dokaz nesposobnosti i frustracije – smatra Stevandić.

Politički analitičar Žarko Papić smatra da je Palmer potpuno u pravu, jer SDA u Sarajevu već mjesecima proizvodi atmosferu da će Bajden izvršiti prekompoziciju BiH iz centralistički u unitaristički uređenu državu.

– Nisu Amerikanci toliko glupi, koliki su ovi lažovi. Naravno da će Amerikanci pokušati da uvedu reforme, ali ne pada im na pamet da mijenjaju osnovni kostur, strukturu BiH, što je njihovo autorsko djelo. Zbog komplikovane situacije u FBiH formiran je stav da će na bijelom konju doći neki Amerikanac, pa onda smaknuti hrvatske i srpske političke partije ne bi li se ostvarilo carstvo unitarne i građanske BiH – ističe Papić za “Glas Srpske”.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja ističe za naš list da ovaj stav američke administracije postoji od onog trenutka kada je zaustavljen rat i da su SAD od tada na stajalištu da sve ostaje stvar unutrašnjih političkih dogovora.

– Problem je u tome što je neko sam sebe zavaravao da bi neko od stranaca mogao bukvalno da donese na tacni ispunjenje političkih ciljeva kako ih neko zamišlja. Međunarodna zajednica nema potrebu da se miješa u te unutrašnje rasprave, jer to može biti skupo, i politički i finansijski – ističe Šolaja.

On dodaje da su Bošnjaci dugo u zabludi da će neko riješiti probleme umjesto njih i da se ustavna rješenja postižu isključivo uz konsenzus svih strana, jer nijedno nametnuto rješenje nije održivo na duže vrijeme.

Nerealne ambicije

Član stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara Milan Sitarski kaže da ne treba zaboraviti da je Dejtonski sporazum nastao na vrhuncu moći SAD, a da su nade o unitarizaciji BiH potpirivali pojedinci poput Volfganga Petriča i Pedija Ešdauna.

– Izjava Metjua Palmera će, nadam se, ohladiti te nerealne ambicije, a SDA, koja je te nade raspirivala, natjerati da objasni narodu da su one neostvarive – istakao je Sitarski.