Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da ne može zaboraviti i oprostiti NATO bombardovanje Srbije koje je odnijelo hiljade života nevinih ljudi.

“Okupili smo se da bi obilježili ono što se desilo te godine od strane zlotvora koji je naložio da se bombarduje Srbija i ubijali nevini ljudi. Okupljamo se zahvaljujući predsjedniku Vučiću da se agresija ne zaboravi i da se nazove pravim imenom, a ne nekakva operacija kako su je nazivali”, rekao je Dodik i dodao:

“Ne da se sjećamo nego da nikako ne zaboravimo i nikada nećemo što se mene tiče ni zaboraviti ni optostiti”.

“Okupljamo se ovdje ne da se sjećamo, nego da ne zaboravimo. Nikada im nećemo zaboraviti, bez obzira na poruke svetosti. Ne možemo im oprostiti zato što su blli bezdušni, zato što su do rkaja išli ne samo da nas pobiju, nego da nas i ponize svojim tvrdnjama da sve ovo što su nam uradili ovdje, a prije toga u RS bilo samo zbog organizacije NATO koja je trebala da dokaže svijetu da su moćni. Nas su izabrali da budemo njihovo vježbalište. A poslije su godinama raznim sredstvima uticali i sprečavali da oni koji su počinili zločine nikada ne odgovara. Nikada se u istoriji nije desilo da neko napadne nekoga, a da se ne razgovara ni o reparaciji.”, naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske podsjeća da su nam poslije nudili kredite da obnavljamo pruge i škole koje su oni porušili, ali da nismo mogli da obnovimo djecu koju smo izgubili i nevine ljude koji su branili ovu zemlju.

“Ne vjerujem im i nikada im neću vjerovatno. Mi smo narod stradalnik koji su nazvali kolateralnom štetom. Nismo kolateralna šteta, naši ljudi i naša djeca su ginuli sa traumama. Onda nam dođu ovdje i kažu nam da treba da zaboravimo i idemo dalje. Moraju da shvate da srpski narod čine i živi i mrtvi i oni koji će se roditi i ovdje doći. Zato je naša odgovornost prema onima koji će doći, časno se odnosimo baš danas i nikada ne zaboravimo šta su nam radili”, kaže Dodik i poručuje: Neću im se klanjati niti ću misliti da su dobri.

“EU u koju smo vjerovali da je mjesto u koje treba da se zastupimo, tako su nam izdašno govorili da baš mi treba da uđemo u nju. Danas nam postavljaju ultimatum. MI ne želimo Evropu ultimatimu. Da li je to nemoć ili rani znak propasti. Znam da ne smijemo da izgubimo naš suverenitet. Da suverenitet koji gradimo je narodna volja. Narodna volja srpskog naroda je da Srbi imaju dvije države Republiku Srbiju i Republiku Srpsku”, rekao je Dodik.

On ističe da je upravo to ono što nam moraju priznati.

“Nije moje ni bilo čije da mi ovdje danas bez nekog pokrića se junačimo i da razgovaramo na temama u kojima ne želimo da učestvujemo. Gledali smo kako to izgleda svih ovih sedmica unazad kada su u raznim razgovorima pokušali od gospodina Vučića da dobiju potpis za neki njihov sporazum. Kada toga nije bilo, onda su rekli da to važi jer su oni izdali saopštenje. Zar ja da čekam saopštenje da me nema? To je pravosnažno ponašanje? Kakva nadmenost i zaglupljivajne”, kaže Dodik.

Predsjednik Srpske ističe da budućnost Srba vidi u ujedinjenju Republike Srpske i Srbije.

“Želim da kažem bez ikakvog oklijevanja, da smo mi bez mogućnosti u Republici Srpskoj da se drugačije ponašamo. Idemo stalno i pokušavaju da nam uzmu evo sada i imovinu. Onu imovinu za koju smo se borili, koju smo dobili u Dejtonu, imovinu koju su upisali u Ustav BiH. Onog trenutka ako nam pokušate oteti imovinu, sazvali ste sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj ćemo donijeti odluku o samostalnosti REpublike Srpske. DOsta nam je više lažnih obećanja, neću da vas gledam, neću da vas trpim”, rekao je Dodik.

“Oni hoće jedno, da stvore uslove da se Srbi isele sa tih prostora. Ponosan sam na naše ljude koji su ostali tamo da se borimo za naše institucije, našu Republiku, rijeke, polja, brda. Ostali smo i borimo se, bez obzira što ponekada različito mislimo, ali stremimo istom cilju. Zagledani u Srbiju”, rekao je Dodik i poslao poruku agresorima: Nadam se da će vas u jednom trenutku to što ste ubili Milicu Rakić proganjati.