Mjere zatvaranja u Republici Srpskoj biće na snazi u narednih sedam dana, ali privredu i vrtiće nećemo zatvarati, rekao je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik.

On je rekao da će više detalja o zatvaranjima u Srpskoj biti saopšteno danas na konferenciji Republičkog štaba za vanredne situacije.

Ponovio je da moramo imati u vidu činjenicu da su medicinski radnici zamorenite da će nakon sedam danba biti ponovo razmotrena epidemiološka situacija.

– Ova sedmica za školu će se računati da je proljetni raspust, niko ništa neće izgubiti  kazao je Dodik.

Naglasio je da realna industrija ostaje da radi, a odgovarajući na pitanja novinara o sektoru ugostiteljstva iz kojeg su apelovali na vlasti da ih ne zatvaraju, Dodik je odgovorio da jenaravno važno i ugostiteljstvo, ali nismo svi zajedno učinili dovoljno, ni mi, ni oni, zato moramo da ovo učinimo“.

Dodao je da se neće moći pomoći u pokrivanju troškova ugostiteljima kao ranije, ali da će entitetske vlasti vidjeti da nešto pomognu ako budu mogli.

-Značajan broj ugostiteljskih objekata je kršio pravila“, kazao je Dodik i pozvao sve ugostitelje na saradnju navodeći „nećemo ih ostaviti same“.

Istakao je da su nove mjere donešene, jer je pritisak na zdravstveni sektor ogroman, a zdravstveni radnici su zamoreni.

Apelovao je na poštivanje mjera navodeći da ako se na taj način poboljša situacija u narednih sedam dana može doći do ukidanja nekih od mjera.