Evropska unija (EU) će u martu uvesti zabranu putovanja i zamrznuti imovinu saveznicima ruskog predsjednika Vladimira Putina, vjerovatno uoči samita EU, a nakon što sankcije odobre ambasadori EU.

Mediji su već 11. februara izvještavali da bi prve sankcije, kao odgovor na hapšenje opozicionog političara Alekseja Navalnog, mogle biti uvedene po novom zakonskom okviru donesenom u decembru prošle godine koji omogućava EU da poduzima mjere zbog kršenja ljudskih prava u svijetu.

“Očekujem da nove sankcije budu uvedene prije samita EU u martu”, rekao je visoki evropski diplomata, govoreći o sastanku na vrhu 25. i 26. marta u Briselu.

Ministri vanjskih poslova EU će se sastati 22. marta.

Na sastanku ambasadora država članica EU u srijedu, iskazana je široka podrška sankcijama. Švedska, Njemačka, Francuska, Poljska, baltičke zemlje i drugi, pozvali su da se ruskim zvaničnicima uvede zabrana putovanja i zamrzne imovina.

Tom prilikom, međutim, nije spomenuto zaustavljanje izgradnje plinovoda Sjeverni tok II uprkos tome što neke države članice traže da i on bude meta sankcija. Također, nije poznato ni to hoće li sankcije obuhvatiti i oligarhe, kako traže pristalice Navalnog.

Pritisak za uvođenjem sankcija je porastao nakon što je Moskva 5. februara dodatno razbjesnila EU protjeravši njemačke, poljske i švedske diplomate, a da pri tome nije obavijestila šefa evropske diplomatije Josepa Borrella koji je u tom periodu bio u posjeti Rusiji.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, istakao je na konferenciji za medije da je EU nepouzdan partner, a evropski zastupnici smatraju da je time ponizio Brisel.

“Sankcije treba uskoro uvesti inače će njihov efekat biti slabiji”, kazao je drugi visoki evropski diplomata.

EU je već uvela sankcije Rusiji zbog aneksije Krima 2014. godine. Prošle godine su zabranjena putovanja i zamrznuta imovina šestorici ruskih zvaničnika bliskih Putinu zbog trovanja ruskog opozicionog lidera Alekseja Navalnog u augustu prošle godine.

Navalni se u januaru vratio u Rusiju i 2. februara je završio u zatvoru zbog kršenja uslovne slobode. On tvrdi da je to politički motivisano, a takvi postupci ruskih vlasti su izazvali proteste pristalica Navalnog koji su održani širom zemlje, piše Reuters.