Američki predsjednik Joe Biden danas će na virtuelnom sastanku sa čelnicima G7 zemalja predstaviti 2.000 milijardi dolara pomoći globalnim naporima za razvoj i distribuciju vakcina protiv koronavirusa, posebno u zemljama sa niskim i srednjim prihodima.

Ova vrsta pomoći je uslijedila nakon što su brojne bogate zemlje uskratile ovu vrstu pomoći siromašnijim državama samim time što su unaprijed ili u velikim količinama rezervisale vakcine protiv koronavirusa.

Na ovaj način će se pomoći lakša realizacija COVAX mehanizma kojeg vodi Svjetska zdravstvena organizacija i riječ je o prvom američkom doprinosu na ovaj način kojeg je uskratio Bidenov prethodnik Donald Trump.

Mnogi zvaničnici su ovu pomoć okarakterisali kao metodu sprečavanja širenja i mutacije koronavirusa te smanjenje razlike između bogatih i siromašnih zemalja.

Ipak, istakli su da još nije donesena odluka o direktnom doniranju viška doza vakcina koje je SAD već namijenila drugim zemljama što bi značajno moglo ubrzati napore da se vakciniše svjetska populacija.

Druge zemlje, uključujući Rusiju i Kinu, počele su donirati vlastite direktne donacije zemljama za koje je Bijela kuća ranije rekla da ih sa zabrinutošću posmatra.

“Ova pandemija neće završiti ukoliko ne uložimo napore da je zaustavimo na globalnom nivou. Svi znamo da ona ne poznaje granice, a što se više bude širila, samim time postoji mogućnost da nastaju nove varijante koronavirusa”, naveli su iz Bidenove administracije.

Očekuje se da putem COVAX mehanizma bude omogućena vakcinacija najmanje 20 posto stanovništva u 92 najsiromašnije zemlje svijeta. Njime su potpisani ugovori sa proizvođačima doza za kupovinu više od dvije milijarde vakcina novcem doniranim od najbogatijih zemalja iako još sve te vakcine nisu odobrene za upotrebu.

Trump je odbio učestvovati u ovakvoj vrsti globalnih napora da se zaustavi pandemija insistirajući na tome da njegov fokus mora biti na osiguravanju dovoljnog broja vakcina Amerikancima.

S druge strane, iz Bidenove administracije su naveli da ovaj paket pomoći ni na koji način neće utiecati na imunizaciju Amerikanaca, piše CNN.