Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je da je na sastanku sa predstavnicima partija parlamentarne većine prihvatio da se priča o rekonstrukciji Vlade u granicama koje su prihvatljive, prirodne i koje mogu uticati na to da Vlada bude efikasnija, da donosi brže odluke, u saradnji sa parlamentom.

On je rekao da su lideri Demokratskog Fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, tokom jučerašnjih razgovora u Vladi istakli da će Vlada trajati četiri godine i da su za to zainteresovani.

Krivokapić je ocijenio da zajedništvo daje snagu i da se nada se da će Crna Gora napokon shvatiti da je ovo početak novog puta koji mora biti zasnovan na pomirenju.

-Ako se ne pomirimo, zagrlimo jedan drugoga i ne ukažemo poštovanje, Crna Gora će ostati na ovom mjestu kao što je i sada. Pošto su promjene sastavni dio našeg života, te promjene će se desiti u našim srcima, a kada se to desi, one će biti prisutne u svakodnevnom radu – rekao je Krivokapić.

On je u današnjem obraćanju javnosti rekao i da je podatak koji je otkrio direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejan Vukšić interni podatak ANB-a, a ne neke članice NATO.

Krivokapić je ocijenio je da je Vukšić nepravedno i neprofesionalno optužen od pojedinih poslanika, članova skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu.

-Na osnovu razmatranja takozvanog slučaja Simijanović, osnovna karakteristika koja se desila na tom Odboru je da je Vukšić proglašen krivim za odavanje tajnih podataka. Ti isti poslanici ne smiju da odaju nijednu jedinu informaciju, ni podatak dok se sa toga ne skine veo tajnosti – rekao je Krivokapić.

On je dodao da su određeni poslanici “istrčali ispred rude” da kažu da je Vukšić otkrio podatke dobijene od članice NATO.

-To nije tačno. To je interni podatak ANB-a i dostavljen je poslanicima i oni su zaduženi da brinu o tajnosti tih podataka kao i ANB, predsjednik države, Vlade i Skupštine. Nemaju nikakvu manju odgovornost, nego čak i veću – istakao je Krivokapić.

On je saopštio da će Vukšić pokrenuti interni postupak preispitivanja kako je taj dokument došao u Odbor za bezbjednost i odbranu, te pozvao Tužilaštvo da podnese krivičnu prijavu protiv poslanika koji su, kako je rekao, nedostojni funcije dostavili javnosti te tajne podatke.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević izjavio je da je na jučerašnjem sastanku sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem odbio mjesto potpredsjednika nove vlade.

-Ja sam odbio da budem kandidat za potpredsjednika u novoj Vladi, ne zato što ne verujem u sebe, već zato što mislim da je neophodno uključivanje većine na što eksplicitniji način – rekao je Knežević danas na konferenciji za novinare.

On je iznio stav da suština nije u personalnim rješenjima i da je premijeru rekao da u toj vladi treba da se nađu ljudi iz DF-a, SNP-a i svih stranaka koje čine većinu, srazmerno njihovoj snazi i broju mandata.

Istakao je da se situacija promijenila i da za razliku od 30. avgusta, premijer je sada postao stranačka ličnost pruživši podršku Demokratskoj Crnoj Gori na izborima u Nikšiću.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić, rekao je da je tokom jučerašnjeg razgovora premijeru Krivokapiću skrenuo pažnju da o rekonstrukciji Vlade treba prvo da razgovara parlamentarna većina, te da je zato inicirao sastanke predsednika partija koje čine većinu.

-Ova Vlada ima manjinsku podršku, imamo određene probleme i nismo to krili. Najvažnije je da će predsednici temeljno prodiskutovati o rekonstrukciji Vlade pa ćemo se dogovoriti i izjasniti – kazao je Mandić.

Kaže da je prekinuo priču Krivokapića o potpredsedničkim mjestima.

-On je govorio da može Vlada da se širi u smislu potpredsjedničkih mjesta, ali ja sam zaustavio tu priču, kako bismo vidjeli šta će reći parlamentarne stranke- naveo je Mandić.