Štab za vanredne situacije opštine Teslić danas je ponovo zasjedao povodom novih mjera koje je Republički štab za vanredne situacije donio 4. marta i tom prilikom je načelnik opštine Teslić Milan Miličević Republičkom štabu postavio nekoliko važnih pitanja.

“Od Republičkog štaba za vanredne situacije, kao i od lokalnih štabova očekujem maksimalnu stručnost i maksimalnu profesionalnost, ali imam nekoliko ključnih pitanja, odnosno pitanja stanovnika opštine Teslić”, izjavio je Miličević, saopšteno je iz SDS-a.

Načelnik se osvrnuo na činjenicu da je prvog marta donesena Odluka da se dozvoljava muzika uživo u ugostiteljskim objektima uz određene mjere propisane od strane Instituta za zdravstvo Republike Srpske, te da je samo za nepuna četiri dana nakon toga donesena nova Odluka da se zabranjuje muzika uživo u ugostiteljskim objektima.

“Postavljam pitanje na osnovu kojeg kriterijuma je 1. marta dozvoljena muzika uživo. Da li su to kriterijumi tačnog broja oboljelih, tačnog broja hospitalizovanih, da li su to kriterijumi broja umrlih lica i koji su to kriterijumi po kojima bi se mi mogli ravnati. Ljudi su nakon te odluke već napravili ugovor sa muzičarima, počeli da prodaju karte za takve manifestacije, čak i našem Odjeljenju za privredu je podnešen određeni broj zahtjeva za odobrenje muzike uživo, da bi neko nakon tri dana to zabranio”, kazao je Miličević.

On je naglasio da ne postavlja pitanje zašto je neko zabranio muziku uživo, nego zašto je Republički štab 1. marta dozvolio muziku uživo, a nakon tri dana je zabranio.

“Kako očekujete od nas da sprovodimo mjeru koja je sad na snazi, a to je da po jednoj etaži u ugostiteljskom objektu može da bude maksimalno 50 gostiju. Da li to u prevodu znači da ako neki ugostiteljski objekat ima jednu etažu od 1000 kvadrata u njoj može imati 50 gostiju, a ugostiteljski objekat koji ima dvije etaže po 100 kvadrata može da ima 100 ljudi. Gdje je logika, gdje je kompetentnost i stručnost”, upitao je Miličević.

Miličević je upitao i šta znači Odluka da zaposleni u javnim ustanovama i preduzećima mogu da rade od kuće, online a radnici u proizvodnji i halama rade u halama u uslovima loše ventilacije, gdje ne mogu imati maksimalnu fizičku distancu.

“Šta znači mjera koja je sada na snazi da profesionalni sport i ligaška takmičenja se nastavljaju, a da škole sporta, rekreacija, fitnes i ostalo se zabranjuje? Šta znači da jedan fudbalski klub u subotu počinje prvenstvo, njegov prvi tim igra utakmicu, a u isto vrijeme omladinska škola fudbala tog istog kluba ima već sada obavještenje fudbalskog saveza da se odgađaju, odnosno ukidaju njihova takmičenja”, istakao je Miličević i dodao:

“Sve mjere Republičkog štaba za vanredne situacije će u Tesliću biti Odlukom našeg štaba ispoštovane, ali zaista dajte jednom glas razuma. Situacija je ozbiljna, u isto vrijeme komplikovana ali ima i svoje rješenje. A rješenje je sledeće, donošenje stručnih kompetentnih, ozbiljnih mjera, kontrola sprovođenja istih, masovno testiranje, i masovna vakcinacija. To je jedni put kojim treba ići. A na ovaj način sa ovakvim improvizacijama nećemo daleko stići”, zaključio je Miličević.