Banja Luka će od sada svakog 25. u mjesecu prirediti niz aktivnosti u cilju podizanja svijesti o sprečavanju nasilja nad ženama i djevojčicama, poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je prisustvovao obilježavanju “Narandžastog dana”.
Današnji događaj je organizovan pred megafonom na Trgu Krajine, što je, kako je naveo Stanivuković – jedna simbolika da se o ovom problemu glasno govori, da ne dozvolimo da budemo društvo koje će prijaviti buku u tuđem stanu, a oglušiti se na buku kada neko zatraži pomoć.

“Nasilje je jedna loša negativna društvena pojava na koju kao društvo ne treba da imamo bilo kakvu vrstu tolerancije”, naveo je on.

Prema njegovim riječima, uz ove preventivne aktivnosti, Grad će preduzimati i konkretne mjere.

“Do sada su dvije osobe iz Sigurne kuće dobile zaposlenje u gradskim preduzećima, što je jedna od strateških politika koje ćemo sprovoditi”, rekao je gradonačelnik.

Kako je istakao, cilj je da se ekonomski osnaže žene koje su žrtve nasilja, jer prema podacima Agencije za ravnopravnost polova – svaka druga djevojčica od svoje navršene 15 godine trpi neku vrstu nasilja, što su zaista poražavajući podaci.

Uz podršku Grada Banja Luka, današnje aktivnosti organizovale su nevladine organizacije: Fondacija „Udružene žene“, Zdravo da ste, Oštra nula i Helsinški parlament građana. Simbolično u vazduh pušteni su narandžasti baloni.

Amela Bašić Tomić iz Fondacije Udružene žene kazala je da je ovo prilika da kreiramo ambijent nulte tolerancije na nasilje.

“Smatramo da samo zajedničkim snagama možemo uticati na smanjenje, odnosno potpuno zaustavljanje nasilja u porodici i nasilja nad ženama i djevojčicama”, kazala je ona i dodala da i dalje postoji trend rasta nasilja, te da je to posebno došlo do izražaja u vrijeme pandemije.

“Ova vrsta preventivnih aktivnosti u kojima dolazi do podizanja javne svijesti utiče na to da mnoga treća lica u svojoj neposrednoj blizini ili komšiliku prijavljuju nasilje u porodici. Dakle, imamo određene pomake, da nismo više toliko tolerantni na nasilje”, rekla je Bašić Tomić.


Povodom Narandžastog dana, zgrada Banskog dvora večeras u 21 čas biće osvijetljena u narandžastoj boji sa natpisom „nisi sama“ kako bi se poslala poruka podrške i ohrabrenja ženama i djevojčicama žrtvama nasilja. Ovu aktivnost realizuje Institut za razvoj mladih KULT, uz podršku Grada.

1264 – SOS telefon za žrtve nasilja
Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka ima dugogodišnje iskustvo u pružanju psihološke podrške ženama i djeci žrtvama nasilja putem SOS telefona za žene žrtve nasilja koji su uspostavili početkom 1997. godine.

Pozivom na SOS telefon 1264, koji je aktivan 24 časa, žrtve nasilja u porodici ili drugih oblika rodno zasnovanog nasilja mogu dobiti psihološku podršku, informacije o zaštiti svojih prava i procedurama zaštite prava pred institucijama.

SOS poziv je besplatan i anoniman ukoliko osoba koja traži pomoć to želi. Pozivom na SOS telefon takođe može se prijaviti nasilje ili dobiti informacije i savjet kako pomoći ženama i djeci žrtvama nasilja u vašem bliskom okruženju.