Narodni front Jelene Trivić neće učestvovati na mitingu koji je najavljen od strane vlasti Republike Srpske u četvrtak, poručili su danas iz ove stranke.

Oni navode da nikada nije bilo, niti će ikada biti sporno da po ključnim nacionalnim temama iskažu odgovornost, kao što je slučaj sa Rezolucijom o Srebrenici. Dodaju da su ogorčeni i da iskazuju svoje najdublje protivljenje što će se ona naći na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i osuđuju njeno eventualno usvajanje.

„Međutim, miting u četvrtak biće samo igrokaz vlasti u kojem je tema pomenute Rezolucije iskorišćena kao paravan za stvarnu temu koju vlast želi da nametne, a to je Izborni zakon Republike Srpske. Predsjedništvo Narodnog fronta je jednoglasno u odluci da ne učestvujemo na pomenutom mitingu, jer je ovdje Rezolucija o Srebrenici zloupotrijebljena kao pokriće za spasavanje režima“, ističu u Narodnom frontu.

Iz ove stranke kažu da će Narodni front uvijek biti na liniji odbrane srpskih interesa, ali „nikada u koloni sa onima koji su ekonomski, moralno i demografski opustošili Republiku Srpsku i da su ti njihovi stavovi nepromjenjivi“.

Naveli su da će podržati izvještaj Gideona Grajfa, ali postavljaju pitanje zašto sada daju na usvajanje Narodnoj skupštini taj Izvještaj i zašto to nije učinjeno ranije?

„Zbog svega navedenog, a naročito zbog onog odgovora, a svi znaju i čijeg, u kojem se kaže: ‘ja znam savršeno dobro šta je bilo…’, nećemo podržati miting vlasti jer ga smatramo licemjernim“, poručili su iz Narodnog fronta.

U svjetlu odluke Narodnog fronta, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik saopštio je danas na konferenciji za novinare da se velikom mitingu u Banjaluci neće odazvati stranke u čijim kancelarijama sjede strani ambasadori koji ih primoravaju za takav postupak.