Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić ne isključuje mogućnost da članovi ove organizacije održe protest ispred Suda BiH u Sarajevu ukoliko ta pravosudna institucija u drugostepenom postupku ne osudi bivšeg pripadnika takozvane Armije BiH Adema Kostjerevca za silovanje trudne Srpkinje na području Zvornika 1992. godine.

“Za porodice poginulih iz Republike Srpske neprihvatljiva je i sramna presuda Suda BiH, kojom je odbačena optužnica protiv Kostjerevca”, izjavio je Lazić Srni. Lazić ističe da ovo po ko zna koji put potvrđuje da Sud BiH jedino sudi Srbima za ratne zločine i da je politički, a ne sud pravde.

Sud BiH izrekao je juče presudu kojom je odbijena optužba protiv bivšeg pripadnika takozvane Armije BiH Adema Kostjerevca za silovanje trudne Srpkinje na području Zvornika 1992. godine.

Adem Kostjerevac je optužen da je kao pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade Zvornik takozvane Armije BiH u periodu od 18. septembra do 4. oktobra 1992. godine ženu srpske nacionalnosti u selu Bajrići u najmanje dva navrata prisilio na seksualni odnos.

U optužnici je navedeno da je žena bila trudna i da je silovanje uzrokovalo prekid trudnoće. Suđenje je počelo u julu 2020. godine, mjesec dana nakon što je izručen iz SAD u BiH.