Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković izjavio je danas Srni da je opozicija napuštanjem posebne skupštinske sjednice pokazala da se boji visokog predstavnika i da nije dorasla za donošenje velikih i značajnih odluka za Srpsku.

Opozicija nije trebalo da napusti Narodnu skupštinu. Naprotiv, svi poslanici su morali da diskutuju o predloženoj tački dnevnog reda, jer je riječ o važnoj stvari. BiH je protektorat i zato je važno što je Narodna skupština juče zauzela stav da ne treba imenovati novog visokog predstavnika – rekao je Petković.

On je istakao da je važno da se zna stav Republkike Srpske o OHR-u i visokim predstavnicima.

Narodna skupština usvojila je juče zaključke u vezi sa ocjenom rada visokog predstavnika, primjenom Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika. Usvojena je i informacija o primjeni Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Narodna skupština smatra da je vrijeme da BiH sa svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda preuzme odgovornost za vlastiti razvoj u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim pravom, a ako to ne bude na dnevnom redu u skorije vrijeme, treba pokrenuti razgovore o mirnom razlazu, navodi se u zaključcima skupštinske većine.