Bivši gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić kandidat je SNSD za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH, tvrdi portal srpskainfo.

Sadašnji ministar je Miloš Lučić iz DNS, a budući da je ta stranka napustila vlast na nivou Srpske i BiH, traži se način da njihovog ministra zamijeni neko iz SNSD, kao najače stranke.

Sagovornik Srpskainfo iz SNSD kaže da je tačno da je Radojičić kandidat i da je on tu ponudu prihvatio.

Međutim, zasad nisu sigurni da bi to imenovanje bilo uspješno zbog poznatih i očekivanih opstrukcija partnera iz Federacije BiH.

“Za smjenu ministra iz DNS postoji većina i to nije problem. Ali, problem bi mogao da nastane tokom imenovanja Radojičića, jer postoje signali da SDA ne bi glasala za njegov izbor. U tom slučaju, njihov cilj je da zamjenik ministra Dževad Mahmutović vodi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH. U toku su pregovori na stranačkom nivou, naš cilj ni u kom slučaju nije da oslabimo kapacitet Srpske u Savjetu ministara BiH. Radojičić je odličan kandidat”, kaže izvor pomenutog portala.

Pomenutu praksu u vezi sa Mahmutovićem gledali smo na početku mandata aktuelnog Savjeta ministara BiH.

Tada je SDA bila protiv imenovanja Mlađana Božovića za ministra za ljudska prava BiH. Sve dok za ministra nije izabran Miloš Lučić, Ministarstvo je vodio upravo Mahmutović.

Radojičićem se nije oglasio u vezi s ovim, a nakon dužeg vremena, pojavio u javnosti 26. februara, na sjednici Izvršnog komiteta SNSD u proširenom sastavu.

Kako se saznaje, njemu je ranije nuđeno da bude ministar saobaćaja i veza u Vladi Srpske, ali je to odbio, pa je za ministra imenovan Nedeljko Ćorić.

Inače, rekonstrukcija i smjena Savjeta ministara BiH, redovne su teme u Predstavničkom domu BiH, na inicijativu opozicionih partija.

Za sada, SDA je glasala protiv, ali niko ne isključuje da uskoro promijene stav, pa postoji bojazan bi iniciranje bilo čije smjene moglo da dovede do mnogo veće „rekonstrukcije“ vlasti na nivou BiH, pa čak i do tzv. ustavne krize.

“Intenzivnije radi Parlamentarna skupština i oba doma i Savjet ministara, ali opet je to jako slabo. Čekaćemo do ljeta, znate nije dobro srušiti jednu kuću, ako niste napravili drum. Moramo vidjeti s kim ćemo krenuti nakon toga, ako se odlučimo u tešku, tvrdu i rizičnu varijantu da rušimo Dom naroda i ovaj Savjet ministara BiH”, otktio je lider SDA Bakir Izetbegović 17. februara 2021. gostujući u programu Hajat TV.

Scenario koji je Izetbegović ovlaš pomenuo odavno se provlači po političkim kuloarima i glasi: Predsjedništvo BiH preglasavanjem raspusti Dom naroda BiH, Milorad Dodik u NSRS nema dvotrećinsku većinu da potvrdi njegov veto, potom se bira novi Dom naroda u kome SNSD ne bi imao kontrolu u Klubu Srba, što znači da ne bi mogao da zakoči smjenu Savjeta ministara BiH. Ali ni mnoge druge odluke ni zakone