Sastanak ambasadora EU i SAD sa liderima najvećih stranaka u BiH, na kom je glavna tema bila ispunjenje uslova za status kandidata za članstvo BiH u EU, nagovještava da je pod maskom jačanja evrointegracija na pomolu novi udar na Srpsku jer od 14 prioriteta Evropske komisije šest vrlo neprijatno za Banjaluku.
Lideri Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Hrvatske demokratske zajednice BiH i Stranke demokratske akcije, Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović sastali su se u četvrtak u zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu sa ambasadorima SAD i EU Erikom Nelsonom i Johanom Satlerom.

Na pomolu novi pritisci na Srpsku
Politikolog iz Banjaluke Anđelko Kozomara nije iznenađen što je sastanak održan sa liderima najjačih stranka a ne na nivou zvaničnih predstavnika tri naroda, ali smatra da na tom sastanku nije bilo mjestu američkom ambasadoru.

„Zašto je on bio tamo? Ako je tema bila EU, šta je on imao da traži tamo osim da se petlja u sve kao vegeta. Činjenica da se razgovaralo sa predstavnicima stranaka tri naroda nije neobična ako se ima u vidu da već duže vrijeme u BiH nema ni institucije koje bi se za nešto pitale tako da se sve obavlja na relaciji lidera tri naroda jer oni o svemu odlučuju i zato su se i sastali sa njima,“ objašnjava Kozomara.

Anđelko Kozomara
Činjenica da je poslije sastanka samo lider Bošnjaka Bakir Izetbegović našao za shodno da se oglasi našem sagovorniku je indikator da je samo on izašao sa tog sastanka zadovoljan.

Pokušaj oduzimanja nadležnosti RS

„To govori na svoj način da je sastanak bio neprijatan, i da se zato ni Čović ni Dodik nisu obratili javnosti. To znači da je glavna tema bila 14 tačaka EU koje treba da se završe da bi BiH navodno dobila status kandidata. Od 14 tačaka šest tačaka je vrlo neprijatno po RS, jer se traži prenos nadležnosti sa entiteta na Sarajevo,“ kaže sagovornik Sputnjika.
Američki ambasador je bio prisutan na sastanku, smatra Kozomara, samo kao bejzbol palica koja će da mlati onoga ko ne sluša a u ovom slučaju su to Dodik i Čović.

„Dodik više jer od njega očekuju da izađe i da kaže da pristaje da se određene nadležnosti RS prenesu na BiH. To je snažan pritisak prije svega iz Amerike a očekuje se da će biti još veći. Sastanak je ostao daleko od očiju i ušiju javnosti i teško je predvidjeti šta će se dalje dešavati,“ kaže on.

Na djelu sinhronizovan pritisak na RS
Kozomara je uvjeren da je u BiH na djelu sinhronizovana akcija kojom bi se od RS oduzele sve nadležnosti jer Sarajevo sprovodi odavno kampanju oduzimanja nadležnosti RS nad šumama, poljoprivrednom zemljištu, vojnim objektima itd.

„Dakle, RS treba očito da ostane bez svih svojih nadležnosti da bi se dobio status kandidata. Oni žele i da se predsjednik u srpskom narodu bira sa teritorije cijele BiH jer im očigledno treba novi Komšić (koji je izabran bošnjačkim glasovima). Dodik neće na to pristati a EU se sigurno neće odreći nekih od svojih tačaka,“ uvjeren je Kozomara, navodi “Sputnik“.

Podsećanja radi, Dodik je u više navrata govorio o tome da su neki od 14 prioriteta koje je Evropska komisija zatražila da se primijene u BiH, apsolutno neprihvatljivi, jer bi se njihovim ispunjavanjem Srpskoj dodatno oduzele nadležnosti koje sada ima.