Saglasnost Vlade Republike Srpske na Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu RS i upućivanje u parlamentarnu proceduru na entitetskom nivou predstavlja do sada najozbiljniji nasrtaj vlasti Srpske na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine, rekli su danas iz SDA.

Kako su poručili, ukoliko Narodna skupština RS usvoji ovaj zakon, SDA će putem ovlaštenih predlagača uputiti apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, kojom će osporiti ustavnost entitetskog zakona,

“Dodik želi svesti pravosudni sistem na entitetski nivo i staviti ga pod svoju kontrolu kako bi se zaštitio od odgovornosti za korupciju i kriminalne aktivnosti. Niži nivoi vlasti i njihovi parlamenti nemaju mogućnost stavljati van snage ili mijenjati važeće državne zakone. Svaki takav pokušaj formiranja parainstitucija, predstavlja direktan udar na Dejtonski mirovni sporazum”, istakli su iz SDA.

SDA je pozvala pravosudne institucije Bosne i Hercegovine da, u skladu sa svojim ovlastima i nadležnostima, što prije procesuiraju i sankcioniraju “sve odgovorne za ovaj nasrtaj na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine, kao i da konačno pokrenu procese koji se odnose na korupciju”.

“Od Stejt Departmenta očekujemo da prošire i konkretizuju već započete sankcije, a zemlje članice Evropske unije da se pridruže sankcijama SAD-a kako bi spriječili dalje podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regiji“, naveli su još iz SDA.