Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer izjavio je sinoć da u procesu dijaloga Beograda i Prištine SAD daju snažnu podršku specijalnom izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku, koji je, rekao je, iskusni diplomata i za koga je uvjeren da će taj proces dovesti do sporazuma.

On je to rekao u okviru “Diploćaska sa Metom Palmerom” na Facebooku američke ambasade u Beogradu, odgovarajući na pitanje da li će SAD preuzeti posredstvo u dijalogu Beograda i Prištine.

“Parterneri smo s EU. I Beograd i Priština imaju aspiracije ka EU zbog čega EU posreduje. Nemam razloga da ne vjerujem da neće uspjeti. Nije važno ko predvodi, već da se dijalog završi i da se postignu kompromisi”, rekao je Palmer.

Palmer je, govoreći o ekonomskoj saradnji američke razvojne fiinansiijske korporacije DFC sa Srbijom rekao da su SAD uzbuđeni zbog potencijala te saradnje i istakao da su za razliku od devedesetih godina, kada je prvi put došao u Srbiju, odnosi dvije zemlje sada drugačiji i pozitivni i da se raduje daljoj saradnji.

Američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri kazao je da će se administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena baviti ekonomskom normalizacijom odnosa dvije zemlje.

“U kancelariji DFC je došlo do kadrovskih promjena i žao mi je zbog toga. Džon Jovanović je sjajan, ali često kada dođe do promjene administracije mijenjaju se i ljudi. Ali kancelarija će nastaviti s radom u Srbiji i radujemo se tome”, rekao je Godfri.

Jedno od pitanja koje su pratioci na Facebooku postavili Palmeru bilo je i da li će se u budućnosti vidjeti više američkih kompanija u Srbiji, na šta je on odgovorio da ima pozitivno mišljenje o radnoj snazi i mogućnostima da se ovdje investira, dok je Godfri istakao da Srbija radi dobar posao i privlači sve više stranih investitora.

Jedno od pitanja bilo je i zašto SAD i EU nedovoljnim angažmanom na zapadnom Balkanu ostavljalju prazan prostor za uticaj Rusije i Kine, na šta je Godfri odgovorio da nije ostavljen prazan prostor, da je Srbija izabrala put vojne neutralnosti, da sama donosi svoje odluke, a glavni politički cilj ostaje put u EU, u čemu je SAD podržavaju.

Kako je rekao, Kina i Rusija imaju drugačiju viziju za region.

“Mi smo ubijeđeni da je članstvo u EU najbolji cilj za region, za njegovu dugoročnu stabilnost, rast i napredak”, rekao je Godfri.

S tim stavom saglasan je i Palmer, koji je istakao da SAD nisu ostavile prazan prostor, ali da donekle da razumije odakle takav utisak.

Kako je rekao, SAD jesu angažovane u regionu, iako ta angažovanost nije na istom nivou kao što je bila tokom devedesetih, kada je Balkan bio na naslovnim stranama Njujok tajmsa, Vašinton posta, brojnih evropskih novina, a svjetski lideri se bavili dešavanji na zapanom Balkanusto, što se promijenilo sa završetkom ratova.

Palmer je rekao i da bi Rusija i Kina bili prisutni na zapadnom Balkanu svakako jer je njihov interes je da budu pristune.

“A na zemljama zapadnom Balkanu je da prepoznaju partnere koji podržavaju njihove ciljeve. SAD i EU, naš cilj da zemlje postanu dio EU, smatramo da bi to bilo dobro za region”, rekao je Palmer