Patrijarh srpski Porfirije ukazao je danas, povodom predstojećeg ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, da se u Crnoj Gori dešava “savremena zamjena teza” jer se Srpska pravoslavna crkva u dijelu crnogorske javnosti označava kao provokator i kreator problema, iako su se pravoslavni mitropoliti “vijekovima ustoličavali na Cetinju”.

“Zato nisam do sada nijednu reč rekao na ono što se zbiva u Crnoj Gori, i zaista smo veoma tužni i prepoznajemo savremeni mehanizam zamena teza gde nekoga unapred proglasite crnim, gde ga proglasite provokatorom, kreatorom svih mogućih problema i onda sebi stvorite legitimno pravo da ga sputavate da on vodi putevima svoje slobode koja je istovremeno i ljubav”, rekao je patrijarh tokom liturgije u Hramu Svetog Simeona Mirotočivog na Novom Beogradu, objavljeno je na njegovom Instagram nalogu.

Istakao je da je za jednu normalnu, prirodnu stvar po kojoj Crkva funkcioniše, a to je ustoličenje jednog episkopa, a u konkretnom slučaju vijekovima su se pravoslavni mitropoliti ustoličavali na Cetinju, neko proglasio da to ne treba tako da bude.

“Iako mi sada nemamo drugo rešenje jer sprovodimo ono što je prirodno i normalno, bivamo definisani kao ‘neko ko nešto na silu nameće’ i kao ‘neko ko ne razume situaciju’ i kao ‘neko ko provocira’. To je kao kad bi vam neko rekao: ‘Vi ne možete da dišete vazduh jer taj vazduh ne pripada vama!’ A, vi bez disanja ne možete jer je to prirodna i normalna stvar”, rekao je Porfirije.

Dodao je da je ustoličenje i sve što Crkva čini uvijek u duhu ovih riječi Hristovih, u duhu onoga što se temelji na vjeri i na molitvi, u duhu smirenja i u duhu ljubavi.

“Crkva dejstvuje i dela uvek i isključivo iz jevanđelja. Po svojoj prirodi ona nije tu da rešava bilo kakve političke nesporazume, nije tu čak ni da utiče na njih, a kamoli da donosi političke odluke”, pručio je patrijarh Porfirije.

Ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija zakazano je za 5. septembar na Cetinju.

Mitropolija-crnogorsko primorska saopštila je da će se ustoličenje obaviti pod svodovima Cetinjskog manastira, ali bez ranije planiranog svenarodnog sabora, u želji da se pruži maksimalan doprinos miru i stabilnosti Crne Gore i poštujući epidemiološke mjere.