Prošle nedjelje održani su ponovljeni izbori u Doboju, na kojima je probosanski blok osvojio nikad veći broj mandata u gradskom vijeću.

Iako svi glasovi još uvijek nisu prebrojani, prema trenutno obrađenih 97,15 posto, tri probosanske liste osvojile su 6 mandata od ukupno 31, koliko ima Gradsko vijeće Doboja.

Na izbore su probosanske stranke izašle sa tri liste – Koalicija “Doboj u srcu”, SDP BiH – HS BiH i SDA – SBIH – HB, te je prva lista osvojila tri, druga dva, a treća jedan mandat.

Nosilac liste “Doboj u srcu” Sevlid Hurtić jučer je kazao da postoji šansa da koalicija koju predstavlja osvoji još jedan mandat, međutim, mala je mogućnost za takav ishod. Bez obzira na to, trenutni broj mandata je najbolji rezultat u posljednjih dvadesetak godina. Na prošlim lokalnim izborima probosanske stranke osvojile su 5 mandata, isto toliko na lokalnim izborima 2012. godine, dok je u ranijim ciklusima broj mandata bio i manji.

Poredeći ove rezultate s nekim drugim općinama u Republici Srpskoj, primjetno je da u općinama Vuskosavlje, Bratunac i Doboj probosanske stranke stoje najbolje, iako s jednom razlikom, u prve dvije primjetan je pad, a u posljednjoj rast broja mandata. U Srebrenici probosanske stranke po pravilu dobijaju najveći broj mandata, međutim, s obzirom na bojkot i najave da dobijeni mandati neće biti ni preuzeti, to mijenja situaciju.

Broj osvojenih mandata nije jedina mjera snage, jer nemaju sve općine identičan broj vijećničkih mandata, ipak pad ili rast, pokazuju trendove i stanje pojedinih povratničkih zajednica.

U Doboju očito postoji kvalitetna organizacija unutar nabrojanih stranaka. Dobrom rezultatu dijelom je doprinijelo i formiranje nove općine Stanari, ipak, iste okolnosti su bile i tokom izbora 2016. godine, a rezultat je bio lošiji nego danas.

U gradskom vijeću Doboja SNSD će najvjerovatnije osvojiti 16 mjesta, što će biti dovoljno da samostalno formira gradsku vlast. S obzirom na poziciju gradonačelnika, koja je pripala novomstarom kandidatu Borisu Jeriniću, pozicija ove stranke bit će neprikosnovena.

Još uoči izbora Koalicija “Doboj u srcu”, Socijaldemokratska partija BiH i Hrvatska stranka potpisale su sporazum s Borisom Jerinićem, kojim su se obavezali dati mu podršku u borbi za gradonačelnika, a zauzvrat dobiti udio u budućoj vlasti srazmjeran procentu osvojenih glasova. S obzirom na zajedničko slavlje Hurtića i Jerinića nakon prvih izbornih rezultata, moglo bi se reći da je prvi dio dogovora ispunjen. Kakva će biti sudbina drugog dijela, i da li će biti ispoštovan do kraja vidjet ćemo u narednom periodu