Tužilac Džermin Pašić kazao je danas na suđenju federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostima u premetu “Respiratori” da je riječ o organiziranoj grupi koja je svaki korak usaglašavala i zajednički djelovala.

“Svaka od radnji svakog od optuženih je rađena uz znanje i saglasnost ostalih. Niko ovdje nije posezao za radnjama koje prethodno nisu bile osmišljenje i dogovorene. Nije bilo nikakvih improvizacija niti hitnosti”, rekao je Pašić.

Prema njegovim riječima, koliko je postupak nabavke respiratora bio “hitan”, govori činjenica da su oni tek jučer prošli proces verifikacije.

Podsjetimo da su optuženi neke od svojih postupaka pravdali upravo tima da su morali hitno nabaviti uređaje zbog epidemiološke situacije.

U ovom slučaju su osim Novalića optuženi i suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik poljoprivrednog preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić te dopremijerka FBiH i ministrica finansija Jelka Milićević.

Njima je danas počeo glavni pretres u ovom slučaju u optužbi Tužilaštva BiH u aferi teškoj 10,5 miliona KM.

Tužilac je najavio da će tokom procesa biti saslušani očevici, odnosno svjedoci svih događaja, te da će biti prezentirana prepiska između osumjičenih. Najavio je i set dokaza kojim će, kako je kazao, biti potvrđeni navodi optužnice.

“Imat ćemo vještake koji će iznositi nalaze i mišljenja. Vještaci finansijske struke će reći koji su iznosi podizani s računa ‘Srebrene maline’, kazao je, između ostalog, tužilac.

Zanimljivo je da se tužilac žalio sudu zbog toga što odbrana u javnosti iznosi navode o tome da je slučaj politički motiviran.

Tražio je od sudskog vijeća da spriječi takvo ponašanje odbrane, naglasivši da su tužioci profesionalci koji nemaju veze s politikom.