Gradska razvojna agencija Banjaluka organizuje Sajam zanimanja 2023, koji će će biti održan od 27. do 29. aprila.

Sajam zanimanja biće otvoren svaki dan u ovom periodu u Domu omladine, u terminu od 11.00 do 16.00 časova.

Cilj Sajma je upoznavanje učenika završnih razreda 26 banjalučkih osnovnih osnovnih škola sa strukama i zanimanjima koja se izučavaju u banjalučkim srednjim školama.

Prva dva dana Sajma, četvrtak i petak, predviđeni su za posjete učenike završnih razreda osnovnih škola, dok je trećeg dana planirano održavanje info dana za njihove roditelje.

U okviru Sajma zanimanja biće organizovane posjete učenika završnih razreda srednjih škola preduzećima koja posluju unutar sektora mašinstva i obrade metala i IT sektora. Ove posjete biće organizovane nakon prvomajskih praznika.

Takođe, banjalučka Politehnička škola prirediće modnu reviju na kojoj će prikazati modne kreacije koje su izradili učenici škole, koji su takođe i modeli koji će nosti kolekciju.

Osim Gradske razvojne agencije, u organizaciji Sajma učestvuju Unija poslodavaca Republike Srpske, Republički pedagoški zavod i Grad Banjaluka.

Unija poslodavaca je, u dogovoru sa preduzećima koja pružaju uslugu gradskog saobraćaja, obezbijedila besplatan prevoz za sve učenike područnih osnovnih škola koji će posjetiti Sajam.

Direktor Gradske razvojne agencije Neven Stanić rekao je da je cilj Sajma da pomogne učenicima završnih razreda osnovnih škola da prepoznaju svoje potencijale i sklonosti pri izboru budućeg zanimanja i daljeg obrazovanja.