Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić rekao je, na sastanku sa predstavnicima sindikata u upravi, da će radnicima u javnim ustanovama i fondovima koji primaju plate do 1.000 KM one uvećati za pet odsto, a onima iznad tog primanja povećanje će iznositi tri odsto, saopšteno je iz ovog Ministarstva.

Ministar je naglasio važnost povećanja plata radnika u Fondu zdravstvenog osiguranja, Fondu za dječiju zaštitu, kao i ustanovama socijalne zaštite čiji je osnivač Republika Srpska, a koje su izuzetno važne za zbrinjavanje starijih lica i lica sa invaliditetom.

Tokom dana ministar je razgovarao sa predsjednikom Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske Brankom Zelenovićem, kao i predsjednikom Sindikata uprave Republike Srpske Božom Marićem.

Na sastanku se razgovaralo i o novim modelima povećanja plata zaposlenih u javnim ustanovama i fondovima čiji je osnivač Republika Srpska, kroz umanjenje poreske osnovice i ukidanje dijela parafiskalnih nameta, što će biti usmjereno na povećanje plata zaposlenih u ovim sektorima.

Šeranić je naglasio požrtvovanost stručnih radnika iz oblasti zdravstvene i socijalne zaštite posebno u uslovima pandemije virusa korona, i istakao potrebu međusobne podrške i saradnje radi stalnog unapređenja usluga koje pružaju građanima.