U Srbiji se od večeras do ponedjeljka zatvara sve osim prehrambenih prodavnica, apoteka i benzinskih pumpi za točenje goriva, saopštila je premijera Srbije Ana Brnabić nakon sjednice Kriznog štaba Vlade Srbije za suzbijanje virusa korona.

Brnabić je rekla da neće biti uveden policijski čas, niti potpuna zabrana kretanja.

Dodala je da će vrtići nastaviti da rade te da najverjovatnije i niži razredi osnovne škole od ponedeljka prelaze na onlajn nastavu, makar na sedam dana.

Brnabićeva je naglasila i da sve državne institucije do ponedjeljka nastavljaju da rade, kao i pošte, banke, proizvodni pogoni i kapaciteti.

  • Ovo je kompromisno rešenje. Dugo smo i žustro razgovarali oko mera, pokušavamo i dalje da nađemo najbolji mogući balans između zaštite zdravstvenih radnika, zaštite radnih mesta i podrške privredi i mentalnog zdravlja nacije – rekla je Brnabić.

Ona je navela da se očekuje da masovna vakcinacija počne da daje ozbiljne rezultate i da brojevi počnu da stagniraju.

Zato je apelovala još jednom na sve građane da se vakcinišu.

Brnabićeva je najavila da će se sljedeće sedmice odlučivati o tome da li će ove mjere biti produžene.

. To zavisi od svih nas. Apelujem na maksimalnu disciplinu i razumevanje situacije – rekla je Brnabićeva.

Sjednici su prethodile su višednevne konsultacije medicinskog dijela Štaba sa predstavnicima Vlade Srbije zbog pogoršane epidemiološke situacije uzemlji.

Držvani sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek rekao je prije sjednice Kriznog štaba da je pooštravanje mjera neophodno i da je siguran da će Krizni štab koji zasjeda donijeti adekvante mjere i zaštititi građane i državu.

On je dodao da je ozbiljan pritisak na zdravstveni sistem, da su bolnice u Beogradu prepune i da govoto nema mjesta, a da su zdravstveni radnici na izmaku snage.