Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je da je Republika Srpska država mira, ali da se nikoga ne plaši, te da je svako ko želi da živi u miru dobrodošao u Srpsku, ali ne i oni koji žele da je proglase genocidnom.

“Niste dobrodošli ako želite da nas ukidate, a naciste nagrađujete. Treba da znate, braćo i sestre, isto što smo vam rekli kada smo Republiku Srpsku stvarali – u našem srcu nema mržnje, nikoga ne osvajamo i nikome ne prijetimo, ali u našem srcu nema ni straha”, rekao je Stevandić u obraćanju na narodnom mitingu “Srpska te zove” u Banjaluci.

On je poručio da Srbi ne očekuju milost i pravdu koju sami ne mogu da stvaraju i sačuvaju i da je srpski narod sam izvojevao svoju pravdu svojom borbom, prolivenom krvlju i udaranjem temelja Republike Srpske kao najveće tvrđave srpskog naroda.

“Prije 34 godine ovdje se okupilo isto ovoliko ljudi koji su odlučili da ne prođemo kao 1941. godine, da nam se ne ponove Jasenovac, Prebilovci, Jadovno… Sve to ogorčenje i bol koji su nam nanijeli nije od nas napravilo neljude, nikoga ne mrzimo i u tome je veličina našeg naroda”, istakao je Stevandić.

On je dodao da Srbi znaju da cijene tuđe suze, te poručio da Srbi ne daju svoju Republiku Srpsku, da ne žele tuđe i da niko ne treba da kreće u akciju protiv Srpske, jer je dovoljno jaka da se odbrani.

“Znamo koliko je velika odgovornost na nama i ona koju nam vi svojim brojem i podrškom dajete, ali i ona pred budućnosti da naša djeca ne idu u ratove i sačuvamo Republiku Srpsku kao državu mira”, rekao je Stevandić.

Na Trgu Krajine koji je pun građana iz cijele Republike Srpske, Srbije i dijaspore, kao i ulice koje vode ka njemu, istaknute su srpske trobojke, te transparenti podrške rukovodstvu Republike Srpske, njenim institucijama i borbi srpskog naroda za slobodu.

Velikom narodnom mitingu prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, predsjednik Skupštine Srbije Ana Brnabić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković, senator Srpske Aleksandar Vulin.

Prisustvuju i predstavnici brojnih institucija Srpske, te Srpske u zajedničkim institucijama BiH, lokalnih zajednica, akademske zajednice, nevladinog sektora proisteklog iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i zvaničnici iz javnog društvenog i političkog života.