Na Vol Stritu su u četvrtak indeksi berze pali, pri čemu je Dau Džons skliznuo s rekordnog nivoa, što je ponajviše posljedica daljnjeg pada cijena dionica u tehnološkom sektoru, a ulagače su razočarali i slabi pokazatelji s tržišta rada.

Dow Jones oslabio je 119 bodova ili 0.38 posto, na 31.493 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0.44 posto, na 3913 bodova, a Nasdaq indeks 0.72 posto, na 13.865 bodova.

Dionice tehnoloških kompanija pod pritiskom

I juče su, kao i prethodnih dana, pod pritiskom bile dionice velikih tehnoloških kompanija, kao što su Apple, Facebook i Tesla, jer se ulagači pomalo povlače iz tog sektora koji je mjesecima na tržištu predvodio po rastu.

No dok su prethodnih dana rasle cijene dionica u cikličkim sektorima, kao što su energetski, rudarski i financijski, koji bi trebali imati najviše koristi od novih poticajnih fiskalnih mjera i oporavka gospodarstva od koronakrize, jučer su pali i ti sektori.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, na dobitku su juče bili samo komunalni i potrošački.

Bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija, napredak u vakcinisanju protiv koronavirusa i nada u novi paket pomoći vrijedan 1.900 milijardi dolara potaknuli su početkom sedmice rast burzovnih indeksa na rekordne razine.

“Dionice su već precijenjene”

No nakon što su im mjesecima cijene rasle, dionice su u području precijenjenosti, kaže Jason Pride, direktor u tvrtki Glenmede.

“Na tržištu je i dalje oprezno optimistično okruženje. Industrija će se oporaviti, zahvaljujući vakcinisanju protiv covida-19, no ta je priča već uglavnom ugrađena u cijene dionica, koje su u području precijenjenosti. Tržište će se morati boriti s time”, kaže Pride.

Ulagače su jučer pokolebali i slabiji nego što se očekivalo pokazatelji s američkog tržišta rada. Broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga je tjedna porastao na 861.000, dok je tjedan dana prije iznosio 848.000.

Raste strah od jačanja inflacije

Raste i zabrinutost na tržištu zbog mogućeg jačanja inflacije. Dio analitičara upozorava da bi golemi fiskalni i monetarni poticaji mogli ubrzo podignuti inflaciju, što bi navelo Fed da poveća ključne kamate prije nego što se na tržištu očekuje.

Zato se dio ulagača počinje preusmjeravati iz rizičnijih investicija prema obveznicama, koje nose manje, ali sigurnije prinose.

I na evropskim su burzama cijene dionica juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1.40 posto, na 6617 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.16 posto, na 13.896 bodova, a pariški CAC 0.65 posto, na 5728 bodova.