U poslednja dva meseca pripadnici Federalne uprave policije BiH spriječili su dva najavljena samoubistva djece, izjavio je inspektor Saša Petrović.BOSNA I HERCEGOVINA05.03.2021 | 22:00

U posljednje vrijeme aktuelni su ”izazovi” na društvenoj mreži TikTok u kojima se djeca pozivaju da izvrše samoubistvo, a Petrović za TV N1 BiH kaže da se ne može sa sigurnošću reći da li takve pozive iniciraju baš najmlađi.

On je naglasio da, iako je teško kontrolisati takve “izazove”, moguće je locirati onoga ko ih pokreće.

“Digitalni, kao i svaki drugi trag, moguće je identifikovati. Pozivom dobijamo podatke od drugih članica Interpola, ako je osumnjičena osoba van BiH. Konkretno ovaj slučaj je krenuo iz Rusije”, objasnio je inspektor.

On je dodao da djeci u ovim vremenima nedostaje izazova i uzbuđenja, kao i da je povećana upotreba društvenih mreža i dovoljno je da neko smisli ovakav “izazov” i sigurno će jedan broj djece krenuti za njim.

“Mi kao FUP radimo preventivno i represivno. Preventivno radimo na edukaciji djece, a represivno vršeći istrage i monitoring. Što se tiče Bosne i Hercegovine nije kritično kako zvuči. Nismo naišli na slučaj koji nismo spriječili prije izvršenja. Imali smo dvije najave samoubistva u posljednja dva mjeseca kod djece koje smo spriječili”, rekao je Petrović.

Petrović napominje da je veoma bitno da roditelji razgovaraju sa svojom djecom.

“Mislim da je najbitniji razgovor roditelja sa djetetom. Bolje je po meni ući u privatnost nego trpiti posljedice. Problem je što su roditelji mnogo slabije tehnološki edukovani od svoje djece. Bitna je i komunikacija kroz školu – nastavnika ili pedagoga sa djetetom”, istakao je Petrović.

I MUP Srbije, kako je ranije rečeno Tanjugu, provjerava potencijalno opasne sadržaje za decu i mlade na pojedinim društvenim mrežama i apeluje na roditelje da prate aktivnosti svoje djece na tim mrežama.