Kanton Sarajevo je večeras od 20 sati zvanično u djelimičnom lockdownu koji će biti okončan u ponedjeljak, 15. marta u 7 sati ujutro. U naredna dva dana neće raditi većina poslovnih objekata poput kafića, restorana, tržnih centara, frizerskih salona…Vlada Kantona Sarajevo je mjeru o uvođenju lockdowna donijela 8. marta, a sve u cilju suzbijanja širenja koronavirusa s obzirom na veoma lošu epidemiološku sliku i veliki broj hospitaliziranih i zaraženih osoba.

Nove mjere se odnose uglavnom na poslovne subjekte kojima se zabranjuje rad u navedenom periodu.

Stanovnicima Kantona Sarajevo kretanje je dozvoljeno od 05:00 do 23:00 sati, a tokom vikenda radit će javni prijevoz.

Iz inspekcije je najavljeno da će kontrole biti usklađene sa posljednjim naloženim mjerama. Policijski službenici Uprave policije KS će pratiti i pružati podršku u radu inspektorima s ciljem zaštite javnog interesa.

Poslovni subjekti se pozivaju na saradnju, razumijevanje i poštivanje propisanih mjera u ovom teškom epidemiološkom trenutku u glavnom gradu BiH.

S obzirom da ove mjere nisu na snazi u drugim kantonima u FBiH i RS-u veliki broj građana iz Sarajeva planira provesti vikend van glavnog grada. No podsjećamo kako su u Istočnom Sarajevu upravo iz ovog razloga najavljene rigorozne kontrole.

Krizni štab, vlasti i zdravstveni radnici apeluju na sve građane da maksimalno poštuju sve naložene preporuke i mjere, a to podrazumijeva da smanje kretanje, ne odlaze na mjesta gdje su gužve, nose zaštitne maske, drže fizičku distancu i redovno peru ruke.

Građanima je preporučeno da ukoliko se ne osjećaju dobro, ostanu kući, ne odlaze na posao i da se obavezno jave svom ljekaru.

Iz naredbe o lockdownu su izuzeti sljedeći poslovni subjekti:

*trgovine prehrambenim proizvodima i pekare

*apoteke

*benzinske pumpe

*prodavnice hrane za životinje

*specijalizovane prodavnice medicinskih sredstava, veterinarskih proizvoda i opreme *subjekti koji obavljaju djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi

*subjekti koji obavljaju veterinarske djelatnosti

*kantonalna javna komunalna preduzeća i kantonalna javna preduzeća

*aerodrom

*kopneni prijevoz i ostale pomoćne djelatnosti u prijevozu

*hoteli i sličan smještaj uz posluživanje hrane samo za goste koji imaju prijavljen boravak

*subjekti koji se bave proizvodnom djelatnosti

*subjekti koji se bave pogrebnim i srodnim djelatnostima

*gradilišta

Osim toga, u ovom periodu dozvoljen je rad javnih kuhinja, kao i priprema i dostava hrane i pića do 23 sata (uz poštivanje higijenskih i epidemioloških mjera). Sportska takmičenja i treninzi također su dozvoljeni, ali bez prisustva publike.

U Kantonu Sarajevo jutros je bilo aktivno 4.086 slučajeva, a u samoizolaciji se nalazi 5.682 osoba.