Devetnaestero djece i dvoje odraslih poginulo je u pucnjavi u osnovnoj školi u južnom Teksasu nakon što je 18-godišnji Salvador Ramos otvorio vatru i napravio masakr.

Ramosa su ubili pripadnici policije, rekli su zvaničnici. Tinejdžer je, prema prvim informacijama, prije masakra u školi ranio svoju baku.
Istražitelji su otkrili da je osumnjičeni bio naoružan pištoljem i poluautomatskom puškom AR-15 te da je imao mnogo municije. Kako prenosi CBS News, napadač je nosio pancir dok je izvodio napad.

Šef policije Nezavisnog školskog okruga Uvalde Pete Arredondo rekao je da je pucnjava počela u utorak u 11:32 po lokalnom vremenu i da istražitelji vjeruju da 18-godišnjak nije imao pomogače.
Guverner Teksasa Greg Abbott rekao je da je napadač, kojeg je nazvao Salvador Ramos, napustio vozilo prije nego što je ušao u školu gdje je počeo ubijati nedužne.

Jedna od ubijenih odraslih osoba bila je učiteljica, koja se u američkim medijima naziva Eva Mireles. Na njenoj stranici na web stranici školskog okruga pisalo je da ima kćer na koledžu i da voli trčanje i planinarenje.

Oko 500 učenika je upisano u pretežno latinoameričku školu oko 135 km zapadno od San Antonija. Osnovna škola Robb podučava učenike drugog, trećeg i četvrtog razreda, starosti od sedam do 10 godina.

Agencija Associated Press javlja da je službenik američke granične patrole koji je bio u blizini kada je pucnjava počela uletio u školu i pucao i ubio napadača koji se nalazio iza barikade.

Dva granična agenta su navodno ranjena u razmjeni sa naoružanim napadačem. Jedan agent je upucan u glavu, kažu zvaničnici, dodajući da su obojica sada u stabilnom stanju u bolnici.

Ovu tragediju je komentarisao i predsjednik Joe Biden koji je pozvao na kontrolu oružja.

“Koliko desetina male djece koja su svjedočila onome što se dogodilo – vide svoje prijatelje kako umiru, kao da su na bojnom polju. Živjet će s tim do kraja života”, rekao je.

Biden je naredio da se zastave na Bijeloj kući i drugim američkim institucijama spuste na pola koplja.