Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske od danas su prekinute operacione radnje i rad prijemnih ambulanti, rekla je doktorica Slavica Zeljković tokom obraćanja novinarima.

“Situacija je krajnje ozbiljna, sve mjere su donesene da se ovo sve zaustavi, to jedino možemo zajedno”, kazala je Zeljkovićeva.

Doktorica Zeljković je rekla da su medicinski radnici dosegli svoje limite.

“Nažalost, mi smo u situaciji da vrlo brzo dođemo do toga da nećemo imati prostora, ni kapaciteta, ni ljudstva”, rekla je Zeljkovićeva.

Dodala je da se broj pacijenta podigao na 200 dnevno, a broj zdravstvenih radnika se nije povećao za 100 odsto, niti će. Zeljkovića je rekla da u Urgentnom centru nije bilo ljudskih gubitaka, odnosno preminulih medicinara.

Podsjetila je da su od novembra prošle godine dio Urgentnog centra pretvorili u kovid centar.

Medicinski radnici iz kovid odjeljenja Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS) obratili su se zbog vrlo teške epidemiološke situacije.

U UKC RS danas je hospitalizovan 421 pacijent oboljeli od Covid 19, od čega je više od 220 pacijenata na nekom vidu respiratorne podrške.

“Zdravstveni radnici su na izmaku snaga, a bolnički kapaciteti su skoro popunjeni. Na ovaj način medicinsko osoblje želi da još jednom ukaže na alarmantnost situacije i na činjenicu da ukoliko se nastavi rast novooboljelih možemo doći u situaciju da medicinsko zbrinjavanje neće moći biti pruženo na adekvatan način kako covid tako i necovid pacijentima”, navedeno je u saopštenju UKC RS.