Današnja odluka tiče se uskraćivanja elementarnih prava državljana Bosne i Hercegovine”, poručuje ministrka inostranih poslova i zamjenica predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Bisera Turković nakon današnjeg propalog pokušaja da ovo tijelo osigura sredstva potrebna za održavanje predstojećih opštih izbora.

Podsjetimo, na današnjoj telefonskoj sjednici Savjeta ministara BiH oborena je tačka dnevnog reda o izdvajanju novca za održavanje općih izbora, a koji su raspisani za drugi oktobar ove godine.

– Ono što se desilo je potpuno neprimjereno bilo kojem demokratskom sistemu u svijetu. Odluka se tiče uskraćivanja elementarnih demokratskih prava državljanima BiH da biraju i da budu birani. To je nešto što se ne smije tolerisati. Ministri koji sjede u Savjetu ministara BiH su zadužni da izvrše ono što je uslov demokratskog funkcionisanja države i vlasti, a danas je to omogućeno – navela je Turković.

S obzirom da se radilo o telefonskoj, tačnije sjednici održanoj putem aplikacije viber, nije bilo rasprave, nego je sjednica svedena na glasanje za ili protiv.

Kako je pojasnila Turković, prilikom ovakvih sjednica, ne samo da ne postoje diskusije, nego nisu moguće ni dopune i dodatni zaključci.

Podsjeća i da budžet za ovu godinu još uvijek nije usvojen.

– Očigledno da je riječ o radnjama koje idu na štetu građana BiH. Stvara se nesigurnost, i ekonomska i finansijska, a najviše nesigurnost u ostvarenju prava – rekla je Turković.

Dodala je kako za održavanje izbora postoje sredstva, te da novac uopšte nije u pitanju, već isključivo politička volja, prenosi N1.