Mislim da državni nivo uopšte ne zna šta bi trebalo da radi, situacija je dramatična i neizvjesna. Posljednji smo u regionu po svim kriterijima kada je borba protiv pandemije u pitanju i mislim da će biti i gore, rekao je za BHT1 uživo poslanik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

“Ako treba da izdvojim nekoga, onda je to predsjedavajući. On ima kredibilitet koji prihvata međunarodna zajednica, on je trebalo da vodi igru, da putuje svijetom i da zemlji obezbijedi više vrsta vakcina, raznih proizvođača. Ja mislim da je to njegova osnovna uloga”, kazao je on.

Šarović ne vidi mogućnost da se bilo šta popravi.

“Opozicija i ja kažemo, treba da odu i da dođu bolji, može i iz iste koalicije, ali drugi ljudi i da imaju program”, ocijenio je on.

Šarović je komentarisao i jučerašnje saopštenje Ambasade Rusije u BiH, koja je upozorila da će dalje približavanje Bosne i Hercegovine NATO-u smatrati neprijateljskim činom.

“Da se zemlja približavala Rusiji, vjerovatno bi sa druge strane čuli slične riječi. Radi se o geopolitičkim interesima. Sigurno da Rusiji ne odgovara približavanje BiH NATO-u, to svako zna”, kazao je on, dodajući da je Evropska unija kao cilj neupitna za sve, ali da sa NATO-om nije tako.

“Stranka koju ja predstavljam pita da li je moguća neutralnost, ali pokazalo se da je mnogo više onih koji se svrstavaju na jednu ili drugu stranu”, naveo je Šarović, ocijenivši da bi pitanje vojnog svrstavanja sada trebalo ostaviti po strani.

“Za mene je neutralnost najbolja opcija, a ako ne, da ključni politički faktori o tome raspravljaju kasnije, jer su to stvari koje nas samo razdvajaju”, ocijenio je, između ostalog, za BHT Mirko Šarović.