Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predsedavao je sjednicom Saveta za nacionalnu bezbednost, nakon čega se obratio javnosti.

Na sjednici je razmatrana situacija na Kosovu i Metohiji, kao i održavanje Evroprajda 2022 i sajber bezbednost u energetskom sektoru.”Ako mogu da vas zamolim da iskljulitge telefone. Nikada niste čuli moj telefon da zvoni. Situacija je teška. Na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost napravili smo analizu stanja i poziciju Srbije i Srba na KiM. Govorili smo o proceni bezebdnosbne situacije o “Evroprajdu”. Danas nismo govorili o sajber bezebdnosti, to ćemo učiniti sledeće nedelje. Govorili smo o energetskoj krizi i energetskoj bezbednosti”, rekao je Vučić.

“Sinoć sam obavio dvosatni razgovor sa predstavnicima Olafa Šolca i Emanuela Makrona, da smo dobili od njih predlog koji bi trebalo da dovedu do skorog,a konačnog rešavanja, kako oni kažu, problema sa kojima smo se suočavali i svih nerazjašnjenih pitanja u vezi sa KiM. Taj razgovor, ne moram da vam govorim, nije bio ni malo lak”, dodao je.

“Predstavnici najmoćnijih zemalja Evrope smatraju da nisu dobri novi sukobi, kada imamo situaciju u Ukrajini, pod dva, a to je da velike zapadne sile žele rešavanje ovih problema jer u Evropi je rat, možda mi u Srbiji to ne razumemo, i u skladu sa tim potencijalnim dogovorom ili rešenjem oni bi izbegli mogućnost ili bi im bilo mnogo lakše da pruže jasan odgovor predsedniku Ruske federacije Vladimiru Putinu po pitanju presedana pravnog i davanju Kosovu nezavisnost. Tako da smo mi negde u svemu tome postali kolateralna šteta sukoba velikih i njihovog ponašanja iz prošlosti. Pod tri, kako mi je saopšteno, podignuta je zavesa, Putin je podigao zavesu i sada je pitanje ko će sa koje strane da ostane”, kazao je.

“Ja sam ukazao na to da na KiM niču nelegalne baze. U Zubinom Potoku u selu Banje završena je u februaru ove godine. Oni su počeli bespravne radove na području opštine Zubin Potok. Divljaštvo i banditizam vlasti u Prištini nemaju kraja. Potpuno je jasno šta oni žele. Ne obaveštavaju Srbe niti ih pitaju. Ništa ne rade. Uz sve to, kontrolišu jezero Gazivode, a ono se najvećim delom nalazi na teritoriji Zubinog Potoka. Ne postoji stvar, pravna norma koju nisu pogazili”, rekao je predsednik Srbije.

“Ono što je važno za nas, to je da će SAD uputiti novu tranšu vojne pomoći za odbranu od Rusije, ali i okruženju, BiH, Hrvatskoj, Albaniji, Makedoniji, ali i Kosovu, tako kažu, pa se pitam šta onda oni posle toga ima da traže. Kao što vidite, na ovom spisku nema samo jedne zemlje, a to je Srbija”, objasnio je.

“Ono što je važna informacija da na dan 10. septembar u 8 sati ujutru i dalje je bilo prijavljeno samo dvoje lica za promenu registarskih tablica, jedno lice sa severa KiM, drugo sa juga. Lice sa severa je iz opštine Leposavić i pripadnik je albanskih insitutcija. Nemaju podršku naroda i nikog ko hoće da menja tablice, u 10 dana nikoga nisu uspeli da pronađu uz svu propagandu i neistine koje su iznosili. Ovim je jasno da srpski narod želi i to je bila moja poruka i danas, sprski narod želi poštovanje međunarodnog prava. Gotovo sam siguran da će se generalna skupština UN pretvoriti u trijatu o zaštiti teritorijalnog integriteta Ukrajine, videćemo kako će reagovati kada ja budem govorio o teritorijalnom integritetu Srbije i koliko ću poziva dobiti da skratim jezik”, kazao je Vučić.

Vučić je juče u Požarevcu, na svečanom otvaranju treće fabrike Motherson Group u Srbiji, tokom obraćanja novinarima najavio da će se na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost razmatrati o važnim pitanjima.

“Zima neće biti laka zbog sukoba u Ukrajini, zbog milion problema koji su zadesili svet. Trudićemo se da bude što lakša za naše građane, da što manje osetite. U subotu ćemo imati važnih objava, važnih stvari za sve ljude, za sve građane u Srbiji, molim vas da svojoj državi pomognete i da razumete težinu situacije u kojoj se nalazimo”, naveo je u petak Vučić.