Američki predsjednik Džo Bajden izjavio je da je ruski predsednik Vladimir Putin počinio ratne zločine i da je opravdana odluka Međunarodnog krivičnog suda (ICC) da izda nalog za njegovo hapšenje.
ICC je u petak izdao nalog za hapšenje Putina pod sumnjom da je odgovoran za nezakonite deportacije djece i premještanje ljudi s teritorije Ukrajine u Rusiju. SAD ne priznaje taj međunarodni sud.

„Mislim da je to opravdano. Poblem je što sud ne priznaju svi, uključujući i nas. Ali mislim da je poslao snažnu poruku“, rekao je Bajden novinarima, prenosi Index.

„Ruske snage su počinile ratne zločine“

SAD je nezavisno od ICC-a utvrdio da su ruske snage počinile ratne zločine u Ukrajini i smatra da počinitelji moraju odgovarati, rekao je u saopštenju portparol Stejt Dipartmenta.

Potez ICC-a obavezuje 123 države članice da uhapse Putina ako se nađe na njihovoj teritoriji i prebace ga na suđenje u Hag. ICC je izdao nalog za hapšenje i Marije Aleksejevne Lvova-Belove, ruske poverenice za prava dece, pod istim optužbama.

Rusija: Ovo je nečuveno i besmisleno

Rusija odbacuje optužbe da su njene snage počinile ratne zločine tokom invazije. Kremlj je u petak objavio da je nalog za hapšenje Putina nečuven i što se Rusije tiče besmislen te da Rusija, kao i brojne druge države, ne priznaje jurisdikciju ICC-a.

Rimski statut, kojim je 2002. ICC osnovan, ratifikovalo je 123 država. Među njima, između ostalih, nisu ni SAD, Kina, Izrael, Pakistan, Saudijska Arabija, Turska, Iran i Indija.