Generalni skeretar UN Antonio Guteres prekoračio je svoja ovlaštenja izjavama da rezultati referenduma u DNR, LNR, Zaporožju i Herosnu nemaju pravnu vrijednost, rekla je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.Guteres je ranije saopštio da će bilo kakva odluka o pridruživanju ovih regiona biti ništavna, nevažeća i da je treba osuditi, ocijenivši da se ovi referendumi ne mogu opisati kao istinsko izražavanje narodne volje.

U ovom slučaju, Guteres, očigledno, ne samo što je prekoračio svoja ovlaštenja, nego se zapravo uskladio sa kolektivnim Zapadom, još jednom pribjegavajući selektivnom pristupu u tumačenju događaja – rekla je Zaharova.

Ona je dodala da direktni napadi generalnog sekretara na pravo na samoopredjeljenje naroda DNR, LNR, Herosna i Zaporožja predstavljaju još jedan primjer licemjerja i očiglednih dvostrukih standarda.

– Smatramo da je neprihvatljiva činjenica da je generalni sekretar UN postao instrument propagande i pritiska na države članice, a treba da se rukovodi Poveljom UN u njenoj cjelosti – zaključila je Zaharova.