Vakcina protiv virusa korona britansko-švedskog proizvođača “AstraZeneka” stigla je danas u Srbiju, a prvi kontingent od 150.000 doza na aerodromu je dočekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Avion sa vakcinama sleteo je na beogradski aerodrom “Nikola Tesla” oko osam časova.

Poslije ove isporuke građani Srbije moći će da biraju između četiri različite vakcine protiv virusa korona – američko-njemačke “Fajzer/Biontek”, ruske “Sputnjik V”, kineske “Sinofarm” i britansko-švedske “AstraZeneka”.

Očekuje se da će u Srbiju danas stići i novi kontigent od 50.000 doza ruske vakcine “Sputnjik V”, što je ranije najavio ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

U Srbiju je do sada stiglo najviše kineskih vakcina “Sinofarm” – milion i po doza.

– Vakcine “AstraZeneke”, 150.000 doza koje su jutros stige, znači 150.000 vakcinisanih u Srbiji – istakao je Vučić i dodao da Srbija, uz UAE, postaje jedina zemlja u svijetu koja ima na raspolaganju više od tri vakcine.

Dodao je da revakcinacija “AstraZenekom” ide poslije 12 nedjelja.

– Imamo ugovor za nove doze, tako da ovo znači još 150.000 vakcinisanih u Srbiji. Ponosan sam na odgovornost i ozbiljnost koju smo pokazali u borbi za zdravlje građana, za očuvanje života i borbi za napredak ekonomije – rekao je Vučić na aerodromu.

On je izrazio zahvalnost premijeru Velike Britanije Borisu Džonsonu, kao i premijeru Indije Narendri Modiju.

– Hvala partnerima iz Velie Britanije na podršci, što su želeli da nas čuju, na pažnji koju su posvetili jednoj maloj Srboji i što vakcine stižu u Srbiji mnogo pre nego u najveći deo drugih zemalja na kontinentu – rekao je Vučić,

On je dodao da je cijena po kojoj su vakcine nabavljene, apsolutno najpovoljnija.

Vučić je rekao  da će od sutra “AstraZeneka” vakcine biti dostupne građanima.