Državljanin zemlje izvan Evropske unije koji će možda putovati u EU može dobiti digitalni zeleni sertifikat. Može da ga zatraži od države članice u koju putuje, pružajući sve neophodne informacije, uključujući pouzdan dokaz o vakcinaciji. Država članica bi onda procijenila da li je pružen pouzdan dokaz i odlučila da li će izdati sertifikat.

Rečeno je to federalnim medijima uz sjedištu Evropske komisije u Briselu u odgovoru na pitanje da li uvođenje „kovid pasoša“ u EU ogranićavak ulazak u Uniju državljana zemalja koje nisu članice EU, bez obzira na postojanje bezviznog režima.U Evropskoj komisiji su naveli da je digitalni zeleni certifikat namijenjen tome da se olakša putovanje unutar Evropske unije. Prijedlozi uključuju, također, instrumente za polagano ponovno otvaranje prema svijetu.

Napominju da su  putovanja u Evopsku uniju koja nisu esencijalna ograničena za većinu zemalja izvan EU, uključujući BiH.

Upitani kakav će biti status državljana BiH i drugih zemalja koji su, ili će biti vakcinisani, vakcinama iz Rusije ili Kine i mogu li oni računati na slobodan ulazak uzemlje EU u Evropskoj komisiji su rekli da je u oba slučaja važnoe naglastiti da bi pravila prihvaćanja dokaza o vakcinaciji bila ista kao za EU državljane.

 – Vakcine koje su dobile autorizaciju za EU tržište trebaju biti prihvaćene, ali države članice mogu odlučiti da li će osim toga prihvatiti druge vakcine – dodali su u Evropskoj komisiji.