Visoki kineski diplomata Jang Đieči pozvao je juče Kinu i SAD da se pravilno nose sa razlikama, te da poguraju bilateralnu saradnju i da izbegnu sukobljavanje na početku strateškog dijaloga na visokom nivou izmeu dve zemlje, koji se održava u Enkoridžu na Aljasci.


Član Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK) i direktor Kancelarije za spoljne poslove Centralnog komiteta KPK-a Jang Đieči, kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji, američki državni sekretar Entoni Blinken i američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džek Salliven učestvuju u ovom dijalogu.

Jang je izrazio nadu da razgovori između Kine i SAD-a mogu biti iskreni i rekao je da bi dve velike zemlje trebalo da preuzmu odgovornost za svetski mir, stabilnost i razvoj.

Kina je nedavno zaključila svoje dve sesije i usvojila okvir 14. petogodišnjeg plana za nacionalni ekonomski i društveni razvoj, koji se odnosi na period od 2021. do 2025. godine, i postavila je dugoročne ciljeve do 2035. godine, podsetio je Jang.

„Kina se sada nalazi na kritičnoj prekretnici u kojoj se vremenski okviri dva stogodišnja cilja približavaju: od 2020. do 2035. godine radeći na tome da se u osnovi ostvari socijalistička modernizacija, a od 2035. do sredine 21. veka razvijajući Kinu u veliku modernu socijalističku zemlju.

Kina je postigla ogromna dostignuća u borbi protiv epidemije kovida-19, kao i u procesu iskorenjivanja apsolutnog siromaštva i izgradnje dobrostojećeg društva u svakom smislu, dodao je on.

Jang je rekao da se Kina pridržava vrednosti mira, razvoja, pravičnosti, pravde, demokratije i slobode.

“Kina prati međunarodni sistem u čijem središtu su Ujedinjene nacije i međunarodno pravo kao osnov, a ne pravila nekoliko zemalja. Većina zemalja sveta ne priznaje američke vrednosti kao međunarodne vrednosti”, naglasio je Jang i dodao da Kina ima svoj oblik demokratije, dok SAD imaju svoj oblik.

Jang je takođe kritikovao situaciju sa ljudskim pravima u SAD, dodajući da bi Vašington trebalo da se bavi svojim poslovima, umesto što se meša u kineske unutrašnje stvari.

On je apelovao na SAD da prekinu da zloupotrebljavaju termin nacionalne bezbednosti kako bi ometale zdrave trgovinske kontakte.