U međunarodnoj akciji „Skiper“ na području Zvornika uhapšene su četiri, a u Srbiji pet osoba osumnjičenih da su djelovali kao članovi međunarodne kriminalne grupe za u proteklom periodu prokrijumčarili iz Srbije u BiH više od 100 ilegalnih migranata, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

U saopštenju je dodato da među uhapšenima u Srbiji i organizator grupe.

U toku su pretresi na više lokacija, a osumnjičeni će nakon kriminalističke obrade biti predati u nadležnost postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH.

Osumnjiče terete za krivično organizovanje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata, u vezi sa krivičnom djelom krijumčarenje ljudi

  • Aktivnosti na terenu je realizovala Agencija za istrage i zaštitu (SIPA), uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske, Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH i Službe za poslove sa strancima BiH. Istraga je realizovana u saradnji sa kolegama iz Srbije, a usmjerena je na otkrivanje i razbijanje organizovanih krijumčarskih lanaca koji krijumčarenjem ilegalnih migranata, preko riječne granice na Drini, pa dalje preko teritorije BiH, ostvaruju veliku nezakonitu imovinsku korist. Istovremeno, ugrožavaju bezbjednosnu situaciju u BiH, prouzročenu prilivom ilegalnih migranata – navode u Tužilaštvu BiH.

Ova koordinisana međunarodna operativna akcija provedena je sa Službom za borbu protiv organizovanog kriminaliteta MUP-a Republike Srbije, pod pokroviteljstvom i uz podršoru Policijskog Centra Jugoistočne Evrope – SELEC centra.