Ministrica za prostorno uređenje građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić često štiti tajkunske gradnje u Banjaluci. Osim Radišića i “Kajak terase” ostaće upamćeno i kako s prozora Vlade RS nije vidjela dva nelegalna sprata “Delta Planeta”, kojeg je u Banjaluci gradio Miroslav Mišković

“Zakon o uređenju prostora i građenju Republike Srpske propisuje da se pod pripremnim radovima podrazumijevaju podzemni radovi do nulte kote. Međutim, ovaj propis ne važi za firmu ‘Delta Real Estate’ koja je odavno premašila dozvoljeni nivo pripremne gradnje na novom šoping molu “Delta Planet”. Budući velelepni objekat već ima podignute dvije etaže iako za to nema građevinsku dozvolu, a nadležne institucije ne reaguju.”

Ovako je glasila vijest objavljena 14. decembra 2017. godine kada je u Banjaluci građen šoping mol na Banjalučkom polju. Sve ovo, kraj prozora Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u zgradi Vlade Republike Srpske vrijednoj 200 miliona narodnih maraka, nijemo je posmatrala SNSD-ova ministrica Srebrenka Golić. U igri je bilo 60 miliona evra!

Sjedila je Golićeva u fotelji i kada je trebalo štititi interese Miroslava Miškovića, srbijanskog tajkuna, utajivača milionskog poreza, dobrog prijatelja Milorada Dodika, koji je nesmetano gradio na 62.000 kvadratnih metara.

ZAKONI VAŽE ZA SIROTINJU

Zakon uglavnom važi za sirotinju, dogovor s tajkunima ide lako. Dokazala je to i ministrica.

Priča, zapravo, počinje 2016…

Miškovićev “Delta Real Estate” polovinom te godine platio je laktaškom „Mikon Laktingu“ 7,5 miliona KM za zemljište na Banjalučkom polju. Ono je prethodno bilo u državnom vlasništvu, a raniji vlasnik, i to vrlo upitno, imao je tek pravo korištenja.

Ipak, „Delta“ se u Geodetskoj upravi upisuje kao vlasnik. Protivljenje gradske administracije, na čijem čelu je tada bio Slobodan Gavranović, i Pravobranilaštva RS nije mnogo omelo tajkuna koji je pred sobom imao cilj, a iza sebe sistem.

Prema tada nezvaničnim informacijama, „Lakting“, kao firma koja je prije privatizacije bila u 100 procentnom vlasništvu opštine Laktaši, izgradila je zgradu u centru Laktaša u kojoj je devet stanova dato Vojsci Republike Srpske. Zauzvrat, firma je dobila četiri hektara gradskog zemljišta u Banjaluci, uz obavezu da, nakon što zemljište bude privedeno stvarnoj namjeni, bude vraćeno gradu.

Koju godinu kasnije, diskutabilni Zakon o stvarnim pravima Republike Srpske omogućio je da se pravo korišćenja pretvori u pravo vlasništva. Tako „Lakting“, sada već potpuno privatna firma, dobija neponovljivu priliku da u vlastitu kasu strpa 7,5 miliona KM.

Okružni privredni sud u Banjaluci radio je, ispostaviće se, na ruku Miškoviću pa je pravosnažnom presudom iz maja 2016. godine odbio tužbu Pravobranilaštva RS. A onda se, s kamenom temeljcem, pojavio Milorad Dodik, apsolutni gospodar u Republici Srpskoj. Bilo je to juna 2017. godine!

Svečanost se za poznatog utajivača poreza pretvorila u noćnu moru. Polovinom decembra te godine otkriveno je da je Miškoviću progledano kroz prste te da je zaobišao Zakon o uređenju prostora i građenja Republike Srpske.

Sve što je prekaljeni neimar u to vrijeme imao bila je dozvola za izvođenje pripremnih radova (do nulte kote) izdata 4. avgusta iste godine. Pripremne radove odavno je završio, a onda pod njih zaveo i dva sprata. Nelegalna!

I tadašnja, a i sadašnja ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić priznala je da “Delta Planet” niče nelegalno, jer je zahtjev za izdavanje dozvole, podnesen 14. septembra, odbijen pošto Miškovićeva dokumentacija nije bila kompletna

Ministarstvo je zatražilo dopunu, ali se nikome nije žurilo. Niti je Golićeva reagovala na Miškovićevu nonšalantnost niti je Mišković reagovao! Istina, Golićeva je tada, umjesto da se bavi svojim poslom, provjeravala ko to novinarima otkriva informacije.

Sve ovo sa prozora Administrativnog centra Vlade Republike Srpske pratili su i republički građevinski inspektori “iznenađeni” činjenicom da gigantski objekat nelegalno ide pod oblake. Nakon pritiska javnosti, prekontrolisali su dokumentaciju i “vidjeli da ona nije u skladu sa stanjem na terenu”.

Tada donose rješenje o rušenju dvije etaže, a onda firma “Delta Real Estate” za cijelih deset prednovogodišnjih dana uspijeva da prikupi kompletnu dokumentaciju i predaje ministarstvu, koje ekpresno izdaje dozvolu. Mišković tada u gradsku kasu uplaćuje rentu tešku 2,6 miliona KM.

Za nelegalnu gradnju početkom 2018. godine kontroverzni biznismen nagrađen je i od Inpektorata RS – izrečena mu je smiješna kazna od 5.500 KM, a inspektor je poništio svoje rješenje o rušenju izdato 26. decembra 2017. godine.

SVE ZA UGODNOST MIŠKOVIĆEVOG OBZORA

Izvinjenje za novinarski neposluh i “nepravednu hajku na otvarača 2.000 radnih mjesta” uslijedilo je već nekoliko mjeseci kasnije u vidu poklon infrastrukture – 2,8 miliona KM budžetskog novca uzetog za gradnju velelepnog kružnog toka, sa dvanaest metara širokim pothodnicima, fontanom i zastavom.  

Gradska infrastruktura danas u potpunosti zadovoljava potrebe centra. Da sve na cesti i pod njom bude pod kontrolom i po tajkunskoj mjeri pobrinula se laktaška “Niskogradnja” na čelu sa Ljubomirom Ćubićem, za koju se iz opozicionih krugova govori da je prešla u ruke porodice Dodik.

Zvaničnici gradske i republičke vlasti otvorili su kružni tok nekoliko dana prije otvaranja na kriminalu izgrađenog “Delta Planeta”. Ministrica Golić nije se postidjela, a još manje podnijela ostavku.

OD MIŠKOVIĆA DO RADIŠIĆA

Pritisak Srebrenke Golić nije prestao. Sada, umjesto novinara, pritišće gradsku administraciju, po svaku cijenu želeći da spriječi rušenje nelegalne “Kajak terase” u vlasništvu Srećka Radišića, podignute na gradskoj zemlji.

Kompletnu dokumentaciju koja joj je dostavljena i dokaze o nelegalnoj gradnji nije ni pogledala. Jer, nije Srećko bilo ko, već sin Mile Radišića, presuđenog kriminalca i kuma Milorada Dodika.

Odlučila je da glasno progovori kako je porodični podmladak potpuno u pravu, jer gradi i radi.

Inspektore je optužila da su “radili ishitreno, uz niz procesnih nedostataka, i bez potpunog i pravilno utvrđenog činjeničnog stanja, na osnovu kojeg je mogao donijeti zakonitu odluku”.

“Da bi se odlučilo da li bespravno sagrađen objekat treba odmah porušiti, bez prava na vođenje postupka legalizacije, neophodno je pouzdano i bez greške utvrditi da li je njegova izgradnja započela prije stupanja na snagu Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, koji je donesen u julu 2018. godine, ili poslije, što postupajući inspektor nije učinio.

To je očigledno, jer spis koji je uz žalbu dostavljen Ministarstvu nije sadržao ni jedan materijalni dokaz na osnovu kojeg je donesena prvostepena odluka, osim dva zapisnika inspektora, sa dva različita imena investitora i bez ijednog zakonom propisanog materijalnog dokaza”.

INSPEKTORIMA PREKIPJELO, “DELTA” PONOVO POD LUPOM

Inspektori su joj uzvratili:

“Izjava ministrice za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenke Golić je nedopustivo i grubo vrijeđanje postupajućeg inspektora, koji ovaj posao obavlja već dugi niz godina. Uvidom u spis Odjeljenja za prostorno uređenje, gdje se vodio postupak legalizacije, utvrdili smo i zapisnički konstatovali da je objekat građen nakon stupanja na snagu Zakona o legalizaciji.

Ovo je vidljivo iz urbanističko-tehničkih uslova urađenih od strane CPK u novembru 2018. godine, a koji su se odnosili na izgradnju predmetnog objekta, odnosno na izgradnju. U navedenim urbanističko-tehničkim uslovima uložen je zapisnik o izvršenom uviđaju na licu mjesta od 6.11.2018. godine, u kojem je konstatovano da se na predmetnoj lokaciji nalazi zelena površina sa pomoćnim objektom.

Takođe u urbanističko-tehničkim uslovima postoje fotografije predmetne lokacije sa kojih je takođe vidljivo da se tu nalazi zelena površina, te da radovi nisu započeti.”

“Plan B” gradonačelnika Draška Stanivukovića, kako je potvrdio, je završen i grad je pribavio sve akte potrebne za rušenje Radišićeve terase na obali Vrbasa. Kao razloge za dovođenje bagera naveo je da je objekat izgrađen na gradskoj imovini, kao i gradnju mimo regulacionog plana.

Pozabaviće se i “Delta Planetom”

“Trenutno imamo sumnju da ‘Delta Planet’ od osnivanja nije platio komunalnu naknadu, a to su na mjesečnom nivou ogromni troškovi. Slične sumnje postoje i za objekat Alternativne televizije, što ćemo provjeriti. Ima mnogo toga što treba da ispitamo, ali ne možemo sve u jednom danu, iako bih volio”, zaključio je.