Ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija izjavio je da je BiH već zakasnila da direktno, po povoljnijoj cijeni, nabavi rusku vakcinu protiv virusa korona “Sputnjik V”

“U januaru, kada sam pisao Ministarstu inostranih poslova u Savjetu ministara, mogli smo velike količine nabaviti po povoljnoj cijeni, jer tada nije bilo gužve. Sada već brojne evropske države traže rusku vakcinu, i to u velikim količinama”, rekao je Samardžija za sarajevski “Dnevni avaz”.

Prema njegovim riječima, poslije 25. januara, kada je dobijen dopis, i 28. januara, kada je odgovorio na njega, nikad nijednog pitanja i potpitanja nije imao iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

“Žao mi je što se ranije nismo uključili u ovo pitanje”, istakao je Samardžija.

Navodeći da je bio u direktnom kontaktu sa Ruskim fondom za direktne investicije, a koji je nadležan za sva pitanja u vezi sa vakcinom “Sputnjik V”, Samardžija je rekao da je razgovarao sa direktorom Fonda i dobio korektne informacije.

“Bili su zainteresovani i servilni. Dogovorili smo da će za BiH dati, čim prije, vakcine i da je prva partija već bila spremna, nije im, čak, problem bilo ni plaćanje. Sve je to napisano u informaciji koju sam poslao na adresu Ministarstva inostranih poslova”, kaže Samardžija.